Μ. Συντυχάκης: Η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος

Η τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το ΚΚΕ στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τον ορισμό τακτικών και αναπληρωματικών μελών στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ).

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του Αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας “μαύρο” χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς». 

Σημείωσε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» για τα προτεινόμενα πρόσωπα, όχι επειδή υπάρχει κάποια ένσταση για τα αυτά καθεαυτά πρόσωπα, αλλά λόγω της βασικής αντίθεσης του Κόμματος με τον ρόλο και τον χαρακτήρα της ΕΕΑ.

Η ομιλία του Μ. Συντυχάκη:

Καλούμαστε ως επιτροπή να εκφράσουμε γνώμη για τα προτεινόμενα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΕΕΑ. Για το τι στάση κρατάει ο καθένας, κάθε Κ.Ο., για τα πρόσωπα που επιλέγει έναν υπουργός σε μία Αρχή, καθορίζεται από το ρόλο, τις αρμοδιότητες που έχει αυτή η Αρχή, εν προκειμένου η ΕΕΑ, τις οποίες θα κληθούν να υπηρετήσουν τα εξεταζόμενα – προτεινόμενα μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά).

Καταρχήν, η δημιουργία και λειτουργία της «Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού» (ΕΕΑ), χρηματοδοτείτε με τα χρήματα του ελληνικού λαού, η οποία
όπως λέει επιχειρεί να θέσει κανόνες. Ποιος σε ποιον θα θέσει κανόνες ; Πάντα κριτήριο κανόνων ήταν η απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ή λεγόμενου «επαγγελματικού αθλητισμού».

Επιδιώκει να βάλει «χαλινάρι» στα θηρία που συγκρούονται στο χώρο και να βάλει κανόνες στην μοιρασιά της λείας. Τα έχουν ζήσει οι φίλαθλοι και ασχολούνται σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ότι επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και πάντα ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα». Είναι στη φύση του συστήματος το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» και με αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο, δίνει ακόμη περισσότερο «αέρα στα πανιά» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κατά καιρούς βέβαια έχουν γίνει διάφορες ρυθμίσεις για την επιχειρηματική δράση του λεγόμενου ”επαγγελματικού” αθλητισμού, επιχειρώντας η εκάστοτε
κυβέρνηση, να «μαζεύει» την σήψη και την ασυδοσία, να παρεμβαίνει το κράτος ως ισορροπιστής με ποινές και πρόστιμα για να μαζεύεται η κατάσταση.

Είναι φανερό, ότι στον καπιταλισμό που κυριαρχεί το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, αντικειμενικά και ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό μοιραία
μετατρέπετε σε εμπόρευμα, υποταγμένος στο βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, ειδικότερα με το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει γίνει πεδίο πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και μεγάλων σκανδάλων. Κι ενώ τα προβλήματα δεν επιλύονται, αντίθετα φουντώνει η διαπλοκή και η σήψη, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να υιοθετήσουν ακόμα και τις αυτονόητες προτάσεις του ΚΚΕ για να φύγουν απ’ το υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού οι ΠΑΕ και να υπαχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης ως αθλητικές εταιρείες, να γίνεται εκεί ο έλεγχός τους ως Α.Ε., να αποδοθούν όλα τα χρέη στο Δημόσιο, να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης και να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από το στοίχημα.

Η υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ, αποτελεί προϋπόθεση για να ασχοληθούμε πραγματικά κάποια στιγμή με τον αθλητισμό. Και όχι μόνο δεν έχει κάνει δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και κάθε απόφαση ή πράξη της Ε.Ε.Α. σχετικά με τον έλεγχος λειτουργίας των Α.Α.Ε. και Τ.Α.Α. – Τμήμα Αμειβόμενων Αθλητών (συμβάσεις, δάνεια, χορηγούς, διαφημιστικές εταιρείες, καταστάσεις πώλησης των εισιτηρίων διαρκείας κ.ά.) δεν κοινοποιείται πλέον στις
υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε πλήρη αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, όπου όλες οι σχετικές αποφάσεις και πράξεις, κοινοποιούνταν στο
Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναβαθμίζει την Ε.Ε.Α., σε οιονεί Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Είναι της μόδας οι ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες βέβαια καλούνται να λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια των όσων ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, τα νομικά και θεσμικά πλαίσια που αποτελούν τον φύλακα άγγελο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Τόσο ανεξάρτητη θα είναι !

Η Ε.Ε.Α. δεν υπόκειται σε κανενός είδους εποπτεία ή έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από Υπουργό ή Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού ή οποιοδήποτε άλλο
κυβερνητικό όργανο. Τα μέλη της απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Απολαμβάνουν ακαταδίωκτο. Ο διορισμός των μελών της εξακολουθεί να γίνεται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, όμως προστίθεται ύστερα από γνώμη της Βουλής.

Η στελέχωση της Ε.Ε.Α. εξακολουθεί αυτή να γίνεται με απόσπαση υπαλλήλων, όχι μόνο από μονίμους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπουργεία ή Ν.Π.Δ.Δ., αλλά και από υπαλλήλους με σχέση ΙΔΑΧ, που υπηρετούν σε φορείς που εποπτεύονται από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, ή σε φορείς του κεντρικού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντί να προσλάβει νέο μόνιμο προσωπικό.

Σε σχέση με την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών των Α.Α.Ε. και του Τ.Α.Α. -Τμήμα Αμειβόμενων Αθλητών, που ακούστηκε εδώ από προλαλήσαντες. Η εγγυητική επιστολή εξακολουθεί να είναι σε ύψος ίση τουλάχιστον με το 5% του συνόλου των εξόδων του προϋπολογισμού της κάθε Α.Α.Ε., όμως καθορίζεται ελάχιστο ύψος που μπορεί να έχει αυτή η εγγυητική επιστολή και ανέρχεται για μεν τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SuperLeague 1 στο ποσό των 150.000 ευρώ, για δε τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SuperLeague 2 στο ποσό των 100.000 ευρώ. Για δε τις Κ.Α.Ε., εξακολουθεί το ποσό της εγγυητικής επιστολής να ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ύψος των 60.000 ευρώ.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι σε περίπτωση κατάπτωσης (μερικής ή ολικής) της εγγυητικής επιστολής, η Α.Α.Ε. οφείλει μέσα σε 15 ημέρες από την κατάπτωση, να καταθέσει στην Ε.Ε.Α. νέα εγγυητική επιστολή, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των εξόδων του αναμορφωθέντα προϋπολογισμού, με ελάχιστο ύψος εκείνο με το αρχικό (150.000 ευρώ για τις ΠΑΕ της SuperLeague 1 και 100.000 ευρώ για τις ΠΑΕ της SuperLeague 2).Παραμένουν οι κυρώσεις σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της νέας εγγυητικής επιστολής να είναι η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα, από την Ε.Ε.Α.
Ο στόχος είναι προφανής. Για να μπορούν να συμμετέχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κατά κύριο λόγο ( αλλά και στο επαγγελματικό μπάσκετ) ομάδες με σημαντικές οικονομικές δυνατότητες, κάτι που διευκολύνει την είσοδο στο χώρο και την κατοχή ομάδων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας “μαύρο” χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ θα ψηφίσει ΠΑΡΟΝ για τα προτεινόμενα πρόσωπα. Δεν υπάρχει κάποια ένσταση για τα αυτά καθεαυτά πρόσωπα. Η Βασική μας αντίθεση σχετίζεται με τον ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΑ, όπως ανέλυσα παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί