Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα γεννήθηκαν από την «εκ παραδρομής» παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος σχετικά με τη βουλευτική ασυλία που οδήγησε αρχικά σε ανωμοτί κατάθεση του Παύλου Πολάκη έπειτα από μήνυση του διωκόμενου για κακουργήματα Μένιου Φουρθιώτη.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η κλήση ανακλήθηκε και η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μάλιστα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διεξάγει άμεσα έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει υπό ποιες συνθήκες «ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά» και πράγματι, όπως έγινε γνωστό, ζητήθηκε να του υποβληθούν σε αντίγραφα τα ενδιαφέροντα συναφή έγγραφα για τον σχετικό θεσμικό εσωτερικό έλεγχο κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Είχε προηγηθεί η επιστολή – αναφορά της γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής με τον καλούσε να «να περισώσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξει καθετί εντός των αρμοδιοτήτων του για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης» και ζητούσε να μάθει εάν έχει διαβιβαστεί στην Βουλή σχετική δικογραφία.
Επιστολή Πολάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Λίγο νωρίτερα είχε στείλει επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης, Στην επιστολή του ο κ. Πολάκης ζητά από τον κ. Πλιώτα να προχωρήσει άμεσα σε πειθαρχικό έλεγχο και τιμωρία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Απ. Ανδρέου, που ήταν ο λειτουργός εκείνος που διέταξε προανάκριση και ζήτησε την ανωμοτί κατάθεση του βουλευτή εξαιτίας μήνυσης του Μένιου Φουρθιώτη.
Συγκεκριμένα, επικαλείται τους εξής δυο λόγους: «Παραβίαση των άρθρων 61 & 62 του Συντάγματος, που σαφώς ορίζουν πως βουλευτής δεν καλείται σε απολογία, ούτε διώκεται αν δεν προηγηθεί άδεια ή άρση της ασυλίας από τη Βουλή των Ελλήνων. ‘Αγνοια νόμου, ιδιαιτέρως από εισαγγελικό λειτουργό, δεν γίνεται ούτε δεκτή ούτε ανεκτή» και «ανάθεση της προανάκρισης της εν λόγω υπόθεσης στο “Τμήμα ασφαλείας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος” της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, λες και κινδυνεύει το πολίτευμα από μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου! (ή από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, που και αυτός εκλήθη από το ίδιο τμήμα για την ίδια μήνυση)».
Στον επίλογο της επιστολής, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει ότι περιμένει να λάβει την επίσημη ανάκληση της παράνομης, αντισυνταγματικής και χουντικής έμπνευσης κλήσης του σε ανωμοτί κατάθεση, αφού βέβαια, το σχετικό δελτίο τύπου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που μιλάει για «παραδρομή και ανάκληση», δεν αποτελεί διοικητική πράξη.