Την αναγκαιότητα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύστασης με την οποία θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμψηφίσουν ζημιές των ετών 2020 και 2021, με τα κέρδη προηγούμενων ετών και να τους επιστραφούν οι καταβληθέντες φόροι, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 30 ακόμη Βουλευτών.
«Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας, αφού έχουν λιγότερες δυνατότητες να απορροφήσουν ή να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές σε σχέση με τις μεγαλύτερες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας τα οφέλη του συμψηφισμού ζημιών με κέρδη προηγούμενων ετών, καθορίζει με σχετική Σύσταση μία συντονισμένη προσέγγιση και συνιστά στα κράτη – μέλη να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών, τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Θα το αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της περιόδου συμψηφισμού των ζημιών που αφορούν τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, με τα κέρδη που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά τα οικονομικά έτη 2019, 2018 και 2017, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ρευστότητα των επιχειρήσεων;».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το κυριότερο φορολογικό μέτρο που εφαρμόστηκε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, ήταν η αναβολή της καταβολής φόρων. Το συγκεκριμένο εργαλείο, όμως, της φορολογικής μεταχείρισης των ζημιών, που δύναται να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικό. Όπως τονίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεταφορά ζημιών σε προηγούμενες χρήσεις είναι πολύ πιο πολύτιμη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη και θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ωφελώντας ιδίως τις μικρομεσαίες.
Η ερώτηση
Θέμα: «Φορολογική μεταχείριση των ζημιών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 ως μέτρο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας. Συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λιγότερες δυνατότητες να απορροφήσουν ή να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές. Επίσης, είναι πιθανότερο να δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικούς τομείς που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κ.α. Το κυριότερο φορολογικό μέτρο που ελήφθησε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία υπήρξε η αναβολή της καταβολής φόρων. Ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία φορολογικής πολιτικής όπως, η φορολογική μεταχείριση των ζημιών, που δύναται να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας τα οφέλη του συμψηφισμού ζημιών με κέρδη προηγούμενων ετών ως μέτρο φορολογικής πολιτικής και προκειμένου να ωφελήσει τις επιχειρήσεις υπό το πρίσμα της οικονομικής κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 εξέδωσε την (ΕΕ) 2021/801 Σύσταση της 18ης Μάιου 2021. Με τη σχετική σύσταση καθόρισε μία συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταχείριση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Έτσι, συνέστησε στα κράτη μέλη να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Επίσης, τους επέτρεψε τη δυνατότητα επέκτασης της περιόδου συμψηφισμού των ζημιών που αφορούν τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 με τα κέρδη που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά τα οικονομικά έτη 2019, 2018 και 2017.
Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεταφορά ζημιών σε προηγούμενες χρήσεις είναι πολύ πιο πολύτιμη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη και θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ωφελώντας ιδίως τις μικρομεσαίες.
Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Προτίθεται να λάβει μέτρα, με σκοπό την εφαρμογή της (ΕΕ) 2021/801 Σύστασης της 18ης Μάιου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές των ετών 2020 και 2021 με τα κέρδη προηγούμενων ετών και άρα να τους επιστραφούν οι καταβληθέντες φόροι;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος