Ανατροπή και παραμονή του Ζόραν Ζάεφ στην εξουσία δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία για την πρόταση μομφή σε βάρος του Ζόραν Ζάεφ.
Ο βουλευτής του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» Καστριότ Ρετζέπι, πρόσωπο «κλειδί» για τη διαδικασία καθώς χωρίς αυτόν δεν εξασφαλίστηκαν οι 61 απαιτούμενες ψήφοι, ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία που θα οδηγούσε στο τέλος της κυβέρνησης Ζάεφ.
Στην αίθουσα της Βουλής δεν παρευρέθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού SDSM και DUI, οι οποίοι μποϊκόταραν τη συνεδρίαση με αποχή από τη σημερινή διαδικασία. Αντίθετα, από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, παρόντες ήταν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω Covid-19, προσήλθαν στη συνεδρίαση με ειδικές στολές.
Ο αριθμός τους ήταν 60 και χρειάζονταν άλλον έναν για να πετύχουν την αποπομπή Ζάεφ. Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, όπως προαναφέρθηκε, έλειπε ο βουλευτής του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA». «Το κράτος σε αυτή τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται πολιτική κρίση και περιδίνηση σε ταραγμένα νερά γεμάτα κινδύνους» έγραψε ο Ρετζέπι, δίνοντας το «φιλί» της ζωής στην κυβέρνηση Ζάεφ.
Η διαδικασία στη Βουλή, που έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα, σταμάτησε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας. Η αντιπολίτευση αποχώρησε οριστικά και η κυβέρνηση Ζάεφ επιβίωσε πολιτικά. Τώρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα τη χώρας, θα πρέπει να περάσουν 90 ημέρες ώστε η αντιπολίτευση να έχει και πάλι το δικαίωμα να καταθέσει μια νέα πρόταση μομφής.
Καταγγελίες για απαγωγή
Όλη την ημέρα, η αντιπολίτευση αναζητούσε αγωνιωδώς τον Ρετζέπι, καταγγέλλοντας πως μπορεί ακόμη και να έπεσε θύμα απαγωγής προκειμένου να μην παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση.
Ωστόσο, αργά το απόγευμα ο «αγνοούμενος» βουλευτής ανήρτησε βιντεομήνυμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι υγιής και καλά. Είμαι ασφαλής στην σωστή πλευρά, του αλβανικού λαού κι όσων πολιτών θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία. Είμαι με την Ε.Ε το ΝΑΤΟ, όχι τους αντι-Αλβανούς. Σας το λέω με καθαρή συνείδηση, ότι όταν ξεπεράσω τους κινδύνους και τις απειλές από κάποια μέλη του κόμματός μου, θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις».
Ο πρόεδρος του κόμματος «BESA» Μπιλάλ Κασάμι, σχολιάζοντας την απουσία του Ρετζέπι, δήλωνε άγνοια για τη στάση του βουλευτή του, αφήνοντας αιχμές πως μπορεί να κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα. Εφόσον δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα νομίζω πως απουσιάζει παρά τη θέλησή του. Δεν έχουμε επαφή από χθες και δεν έχω πληροφορίες που βρίσκεται. Μέχρι να αποδειχτεί πως η θέση του είναι οικειοθελής, μπορώ να πιστεύω πως κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του» δήλωσε ο Κασάμι.
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Ζιγιαντίν Σέλα, ο οποίος δήλωσε πως ο Ρετζέπι δεν προσήλθε στη Βουλή παρά τη θέλησή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ζωή του βουλευτή διατρέχει κίνδυνο.
Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, έκανε λόγο για ένα «εγκληματικό καθεστώς», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Η δημοκρατία ποδοπατήθηκε. Το εγκληματικό καθεστώς θέλει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Η γρηγορότερη και πιο απλή λύση σε αυτή την κρίση είναι οι πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Από σήμερα η κυβέρνηση έχει 59 βουλευτές και το VMRO έχει 61. Υπάρχει ένας απαχθείς βουλευτής, τον οποίον ελπίζουμε να απελευθερώσουμε σύντομα» δήλωσε.