Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εσωτερικών, για τη σχολική στέγη του 7ου Δ.Σ. και των συστεγαζόμενων 24ου – 31ου Δ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης, κατέεθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντων Μανωλάκου.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ανέδειξε για μία ακόμα φορά την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων της Κρήτης, όπως συμβαίνει και σε όλη τη χώρα, ενώ -ένα και πλέον μήνα μετά τον σεισμό- τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν, με ιδιαίτερη οξύτητα ειδικά στο δήμο Μινώα Πεδιάδας.
Ωστόσο, μεταξύ των σχολείων στα οποία έχουν προκληθεί σημαντικές κτιριακές φθορές είναι και τα Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου 7ο και το συστεγαζόμενο 24ο – 31ο των οποίων τα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη λειτουργία τους.
Η λύση που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, μετά τις κινητοποιήσεις των γονέων και των 3 Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι διεκδίκησαν πρωινή δια ζώσης εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, είναι ότι για το 7ο Δημοτικό Σχολείο έγινε διαμοιρασμός των μαθητών σε αίθουσες άλλων γειτονικών σχολικών κτιρίων όπως στο 53ο – 54ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο με την παραχώρηση του αμφιθεάτρου έχει μείνει χωρίς αίθουσα covid.
Για τα συστεγαζόμενα 24ο και 31ο ΔΣ, δόθηκε η λύση της λειτουργίας των τμημάτων (Α,Β,Γ και Δ τάξεων) σε προκάτ αίθουσες, που ήταν εγκαταστημένες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Επειδή ωστόσο δεν αρκούν για να στεγάσουν όλους τους μαθητές, έξι τμήματα των Ε και Στ τάξεων φιλοξενούνται στις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΚΕΚ) στην Αλικαρνασσό, σε απόσταση 3χλμ από την έδρα του Σχολείου, και μάλιστα χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, με συνοδούς στα λεωφορεία. Άλυτο παραμένει, ακόμα, το ζήτημα του προαυλισμού των μαθητών σε διαμορφωμένο τμήμα του προαύλιου χώρου των ΕΠΑΛ με τον οποίο συνορεύουν τα ΚΕΚ, όπως αρχικά είχε προταθεί από τον Δήμο Ηρακλείου. Αποτέλεσμα είναι το διάλειμμα των μαθητών να γίνεται στους διαδρόμους του ΚΕΚ.
Η παραπάνω κατάσταση, φέρνει στο προσκήνιο τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έχουν στις προτεραιότητές τους το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, καθώς δεν αποτελεί «επένδυση» με κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα η προστασία από τον σεισμό να αποτελεί ανεκπλήρωτη ανάγκη. Συνυπεύθυνες είναι τόσο οι δημοτικές αρχές όσο η περιφερειακή διοίκηση που υλοποιούν και εξειδικεύουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
- Να δοθεί άμεση, έκτακτη, αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν τα σχολικά κτίρια στα Δημοτικά Σχολεία 7ο και στο συστεγαζόμενο 24ο – 31ο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές να επανέλθουν στα σχολεία τους.
- Να υλοποιηθεί η προσθήκη αιθουσών για την επέκταση του 24ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου και να πάψει το αίσχος των προκάτ στο προαύλιο.
- Να εξασφαλιστεί η ασφαλής, με συνοδό, μεταφορά των μαθητών που στεγάζονται στα ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
- Να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία με ουσιαστικό και ενδελεχή έλεγχο όλων των προϋποθέσεων ασφάλειας και να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
- Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων
- Να ανεγερθούν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά συγκροτήματα, τόσα όσα χρειάζονται στον δήμο Ηρακλείου, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).