Περίπου οι 200 είναι ανήλικοι, ενώ υπάρχουν 5 έγκυοι. Πολλοί από τους άντρες έφεραν σημάδια από χτυπήματα, που φέρεται να προέρχονται από βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν στη Λιβύη.
Στο λιμάνι Τράπανι της Σικελίας έδεσε τελικά το γερμανικό πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας Sea Eye 4, με περισσότερους από 800 διασωθέντες μετανάστες, μεταξύ των οποίων 15 πολύ μικρά παιδιά, έπειτα από αρκετές ημέρες περιπλάνησης (και αναμονής) στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Οι ιταλικές αρχές έδωσαν την απαιτούμενη άδεια στο γερμανικό πλοίο, ενώ νωρίτερα οι αρχές της Μάλτας είχαν αρνηθεί να δεχθούν το Sea Eye 4 στο έδαφός τους. Το γερμανικό σκάφος συνέλεξε και διέσωσε τους μετανάστες από 7 διαφορετικές βάρκες, στα στενά της Σικελίας. Περίπου οι μισοί διασώθηκαν από ένα ξύλινο σκάφος που βυθιζόταν στις 4 Νοεμβρίου.
Οι περίπου 800 μετανάστες έφτασαν εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι στη Σικελία. Περίπου οι 200 από αυτούς είναι ανήλικοι ενώ υπάρχουν και 5 έγκυοι. Πολλοί από τους άντρες έφεραν σημάδια από χτυπήματα, τα οποία φέρεται να προέρχονται από βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν στη Λιβύη, πριν αποδράσουν από τη χώρα αυτή.
Οι περισσότεροι από τους ενήλικες μεταφέρθηκαν σε άλλα πλοία, όπου θα τεθούν σε προληπτική καραντίνα με αφορμή τη νόσο του κορονοϊού. Οι ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένων μωρών και άλλων παιδιών κάτω των 10 ετών, μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη στεριά.
Ο πρόεδρος του Sea Eye, Γκόρντον Ίσλερ ευχαρίστησε την Ιταλία, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιπλήξει τη Μάλτα, διότι δεν συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης και δεν προσέφερε βοήθεια στις βάρκες των μεταναστών που κινδύνευαν να βυθιστούν.
Από την πλευρά του, ο (ασυγκίνητος και αδιόρθωτος) γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έγραψε: «Ένα γερμανικό πλοίο αφήνει περισσότερους από 800 παράνομους μετανάστες στη Σικελία. Ερώτημα: οι υπουργοί Εξωτερικων και Εσωτεικών έχουν ζητήησει από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των μεταναστών ή συμφωνούν με αυτή την κίνηση;».
Ο αριθμός των μεταναστών που τολμούν την επικίνδυνη διέλευση της κεντρικής Μεσογείου έχει αυξηθεί φέτος σε περισσότερους από 54.000. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους των ετών 2014-2017, όταν 120.000-180.000 άνθρωποι έφταναν στην Ιταλία κάθε χρόνο.