Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για την περιφέρεια και τα ζητήματα των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού και των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου.
Τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, ανέδειξε, με σχετική επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο στις 4 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Κρήτη, καθώς η δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια, τους έχουν φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Επίσης, το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής και μειώνει τις τιμές των προϊόντων στον παραγωγό.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε από την περιφέρεια να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζει πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ – ΚΑΠ, οδηγώντας στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους. Επεσήμανε ότι το κράτος εξασφαλίζει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Επιδοτεί τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεξαγωγείς, αντί για κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους.
Ο περιφερειάρχης αρκέστηκε σε λόγια συμπάθειας για το τσεκούρωμα των επιδοτήσεων, αναπαράγοντας, ωστόσο, την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα πανωγραψίματα. Ο Αλ. Μαρινάκης τόνισε ότι η δημιουργία κλίματος για απάτες και πανωγραψίματα δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβερνητική πολιτική και ότι διεκδίκηση των ίδιων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων είναι η σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Για τη διοίκηση της περιφέρειας είπε ότι έχει μεγάλες ευθύνες απέναντι στους αγροτοκτηνοτρόφους γιατί δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν διατυπώνει διεκδικήσεις και αιτήματα για ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αλλά συμπλέει με την κυβέρνηση και την πολιτική ΕΕ-ΚΑΠ.
Στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο, έκανε παρέμβαση η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Και πάλι η περιφερειακή αρχή έδειξε το εχθρικό της πρόσωπο. Ο πρόεδρος, με την αφωνία- συμφωνία της πλειοψηφίας, αρνήθηκε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα και τα αιτήματα που είχαν καταθέσει οι σεισμόπληκτοι με υπόμνημά τους.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα και τόνισαν ότι πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους η επίλυση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους για : κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος, ουσιαστική στήριξη των ανέργων, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, δημοτικά τέλη, νερό, ρεύμα κτλ, ασφαλή σχολική στέγη κ.α.