Την πλήρη εγκατάλειψη του Δημόσιου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου Κρήτης που, παρότι ήταν γνωστά τα κτιριακά του προβλήματα, δεν έγινε τίποτα για την αντιμετώπισή τους και ο σεισμός της 27ης Σεπτέμβρη ήρθε και αποτελείωσε την κατάσταση, κατήγγειλε ο Μ. Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του προς το υπ. Τουρισμού.
Καθώς το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο από τον πρόσφατο σεισμό, τα μαθήματα ξεκίνησαν με τηλεκπαίδευση, μία βολική πρακτική για την κυβέρνηση αφού έτσι κρύβει τις ευθύνες της για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Υπενθύμισε πως και την περσινή χρονιά, λόγω πανδημίας, οι σπουδαστές έκαναν διαδικτυακά μαθήματα με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για πλήρη εγκατάλειψη της σχολής, απαξίωση των αναγκών της, υποβάθμιση των σπουδών των 200 σπουδαστών, αλλά και των εκπαιδευτικών, σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμα πως στα κτιριακά προβλήματα έρχονται να προστεθούν εκείνα της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών, ενώ μετέφερε την αβεβαιότητα σπουδαστών και εκπαιδευτικών για τη συνέχιση της λειτουργίας της σχολής, αλλά και την ανησυχία για την ιδιωτικοποίηση του κτιρίου «Ξενία Ήλιος» όπου στεγαζόταν μέχρι τώρα η Σχολή.
Την προσήλωση της κυβέρνησης να στηρίξει το τουριστικό κεφάλαιο με διάφορους τρόπους ως σημαντικό τομέα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανέπτυξε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση των τουριστικών σχολών.
Ομολογώντας ότι τα προβλήματα είναι πολλά, παρέπεμψε σε νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει σε δύο εβδομάδες, για την επιδιόρθωση των κτιριακών προβλημάτων, αλλά και τη δυνατότητα του υπουργείου να προχωρά σε έκτακτες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για στέγαση μονάδων που έχουν κτιριακά προβλήματα, χωρίς πάντως να συγκεκριμενοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων. Την καθυστέρηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων επισήμανε στη δευτερολογία του ο κομμουνιστής βουλευτής, τονίζοντας πως έρχονται πολύ καθυστερημένα αφού ξεκίνησαν τα μαθήματα διαδικτυακά κι ενώ το πρόβλημα της συγκεκριμένης Σχολής ήταν γνωστό εδώ και πέντε μήνες, από παλαιότερη Ερώτηση που είχε καταθέσει ξανά το ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.