Την άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπογράμμισε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Ενόψει της σύσκεψης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την Τετάρτη υπό το φως της αύξησης κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η κα Λινού εμμέσως αμφισβήτησε την νέα «ιδέα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για SMS στους ανεμβολίαστους. «Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε “καλές πρακτικές” … αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε … αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε».
«Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά», συνέχισε, σημειώνοντας ότι σήμερα «η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι ουσιαστικά η πολιτική που εφάρμοσε η Βρετανία τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς απέτυχε, το 30% των νοσηλευόμενων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, αυξάνονται τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία». Στην Ελλάδα, κατά την ίδια, «πρέπει να δούμε πώς εμείς θα μιμηθούμε ή θα επιγράψουμε επιτυχημένα συστήματα».
«Το βασικό είναι να ξαναρχίσουμε να τηρούμε μέτρα, μάσκα παντού, αποστάσεις παντού. Να μην διαχωρίζουμε τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, απλώς για λιγότερες ημέρες … Παλαιότερα δεν το ξέραμε … Χρειαζόμαστε την τρίτη δόση οι εμβολιασμένοι για να διατηρήσουμε το επίπεδο ανοσίας … Πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις … οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν … θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά, που μετά θα το μεταδόσουν στους ηλικιωμένους».
Για την συζητούμενη πρόταση αύξησης των υποχρεωτικών τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους οικονομική επιβάρυνση, η κα Λινού είπε χαρακτηριστικά «θα απαντήσω έμμεσα. Πριν 3-4 ημέρες έγινε συνάντηση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Βοστώνη. Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ είπε ότι σε καμία πανδημία τα τιμωρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, μάλλον κάνουν κακό».
SMS: Βολές για τις αδοκίμαστες πρακτικές «οχλήσεων» στους ανεμβολίαστους
Σε προσπάθεια εξωραϊσμού της αρχικής ιδέας για συνεχή αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους προκειμένου να εμβολιαστούν, που προκάλεσε αντιδράσεις και καυστικά σχόλια, προχώρησε μιλώντας στον Ant1 o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Την ίδια περίπου ώρα, στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη (παρά τις συνεχείς διακοπές των δημοσιογράφων» έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα μία τέτοια πρακτική. Σημειώνεται ότι και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αμφισβήτησε ευθέως ακόμη και την συνολική μεθοδολογία με την οποία σχεδιάστηκε αυτή τη παρέμβαση.
«Από την εμπειρία που έχω, ανάλογα και με τις ώρες που στέλνονται τα SMS, είναι εκνευριστικά, δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει αυτό» είπε η κα Παγώνη, «το εκνευριστικό είναι όταν το επαναλαμβάνεις … απευθύνεσαι σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι στο σύνολο, αλλά σε συγκεκριμένη ομάδα. Θέλει ιδιαίτερη διαχείριση. Μέχρι τώρα δεν έχει πειστεί». Σε κάποιον που «δεν είναι αρνητής, αλλά έχει τους φόβους του», όπως περιέγραψε η κα Παγώνη, θα έλεγε «εσείς πιστεύετε ότι εμένα η ζωή μου δεν μου αρέσει; Ότι θέλω να πεθάνω; … Η ζωή μου είναι ωραία, την αγαπάω, θέλω να ζήσω, να πάω μπροστά. Γιατί εμβολιάστηκα και έκανα και την τρίτη δόση; Υπάρχει μία διαφορά μεταξύ μας. Εγώ ξέρω πολύ καλά, επιστημονικά, τα πράγματα. Εσείς δεν τα ξέρετε, απλώς μαθαίνετε γύρω-γύρω».
Την νέα «ιδέα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για SMS στους ανεμβολίαστους αμφισβήτησε εξάλλου και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε “καλές πρακτικές” … αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε … αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε».
«Θα υπάρξει σχετική διάταξη … θα έρθει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», είπε από την πλευρά του στον Ant1 ο κ. Γεωργαντάς. Χαρακτήρισε τις πληροφορίες που μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί «διαρροές που δεν ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτό που είναι η πρόθεση της κυβέρνησης … αυτή είναι να δοθεί η δυνατότητα, με απόφαση του υπουργού Υγείας … να ενημερώνει και να υπενθυμίζει στον κόσμο την ανάγκη του εμβολιασμού. Σε ποιον κόσμο; Σε αυτούς μόνο που είναι εγγεγραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση. Που τον πρώτο καιρό είχαν λάβει το προτεινόμενο ραντεβού για τον εμβολιασμό και πολλοί ανταποκρίθηκαν, που λάμβαναν υπενθυμίσεις για το ραντεβού τους. Σε αυτούς θα γίνει και μία υπόμνηση, με μία περιοδικότητα».
«Στην Άυλη Συνταγογράφηση είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια, 450.000 εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτούς θα έρθει μία υπόμνηση στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής … που θα εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλα πεδία, κατ’ αρχήν σε όσους είναι γραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση», όπως είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η αποστολή SMS «σίγουρα δεν θα είναι καθημερινή, θα έχει μία σχετική περιοδικότητα». Ως προς το περιεχόμενο του μηνύματος, θα αναγράφεται η χρησιμότητα του ραντεβού για εμβολιασμού και το γεγονός ότι στο σύνολο του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί το 61%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.
Πηγή: Αυγή