Έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον «άτυπο» σύμβουλο υπουργών Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη άσκησε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Πρόκειται για το βούλευμα το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το documentonews.gr το οποίο απήλλαξε το Μανιαδάκη από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό, κρίνοντας ότι ο Μανιαδάκης δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας αλλά «άτυπος».
Δηλαδή δεν ήταν «Γιάννης αλλά Γιαννάκης», ενώ παράλληλα στο απαλλακτικό βούλευμα γινόταν αναφορά σε πέντε ενδείξεις ενοχής του Νίκου Μανιαδάκη αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis και ειδικότερα για τις επί χρήμασι συναλλαγές του με την εταιρεία αλλά και το «παιχνίδι» του με τους πρώην υπουργούς Υγείας την επίμαχη περίοδο Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη.
Η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πλέον η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών.
Οι ενδείξεις ενοχής Μανιαδάκη και η παραγραφή
Στο απαλλακτικό βούλευμα το οποίο διαφημίστηκε ως «αθώωση» από την πλευρά Μανιαδάκη γινόταν ρητή αναφορά σε «πέντε ενδείξεις ενοχής» του σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε εξ ολοκλήρου την πρόταση της αντεισαγγελέα εφετών Δάφνης-Κυριακής Τσίχλη.
Όπως αναφερόταν σε αυτή, «…από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν σαφώς ενδείξεις ενοχής ότι ο κατηγορούμενος προέβη στις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις…».
Αναφέρει λοιπόν η εισαγγελέας:
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν συναφώς ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος προέβη στις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις ως εξής:
Το 2010 ο τότε υπάλληλος Αντώνης Σαρλικιώτης μαζί με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή φέρονται να προσέγγισαν τον Μανιαδάκη «προκειμένου να αναλάβει τη χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας με αυτή…».
«…Στο πλαίσιο αυτό (σημ. ο Μανιαδάκης) φέρεται να αναλαμβάνει διαδοχικά τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον υπουργό Υγείας Σπυρίδωνα Αδωνη-Γεωργιάδη, προς σκοπό της προώθησης των συμφερόντων της Novartis» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο απαλλακτικό βούλευμα.
Έπαιρνε χρήματα και τα έδινε στον Λοβέρδο
Όλα αυτά ο Μανιαδάκης τα έκανε, όπως επισημαίνεται, «αντί καταβολής αθέμιτων χρηματικών ωφελημάτων δώρων είτε προς τον ίδιο είτε προς τρίτους, εκ των οποίων διατηρούσε σε ποσοστό 10% με 20%».
Συγκεκριμένα ο Ν. Μανιαδάκης «εμφανίζεται να ζήτησε και να έλαβε» τον Δεκέμβριο του έτους 2010 ποσό 58.000 ευρώ από τον Κων. Φρουζή, από το οποίο, αφού παρακράτησε ποσοστό 10-20%, φέρεται ότι απέδωσε το υπόλοιπο στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα το 2011 ο Μανιαδάκης φέρεται επίσης να έλαβε ακόμη 90.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν «το δώρο για να χειραγωγηθεί ο τότε υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenya».
Το 2012 ο Μανιαδάκης εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, να λαμβάνει 120.000 ευρώ «προκειμένου να τα αποδώσει στον Μάριο Σαλμά ούτως ώστε να έχει η Novartis την εύνοια του εν λόγω αναπληρωτή υπουργού Υγείας και συγκεκριμένα προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των φαρμάκων της έναντι μειώσεις τιμών».
Ο Αδωνης, το «Onco project» και τα ογκολογικά φάρμακα
Εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στο απαλλακτικό βούλευμα που ασκήθηκε έφεση, στην πέμπτη κατά «σειρά ένδειξη ενοχής» του Ν. Μανιαδάκη σχετικά με την εμπλοκή του Αδ. Γεωργιάδη. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε έγγραφο της Novartis με τίτλο «Minutes of Internal MaxAlignment Meeting» και ημερομηνία σύνταξης 25 Αυγούστου 2014. Σε αυτό επισημαίνεται project που πρόκειται να συζητηθεί με την κωδική ονομασία «Onco» το οποίο αφορά τον Ν. Μανιαδάκη (Topics to be discussed: Onco project with Maniadakis). Το project «Onco» αφορούσε σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης» τον Δεκέμβριο του 2018 θέματα ογκολογικών φαρμάκων και την προστασία τους από επερχόμενες μειώσεις τιμών. Μειώσεις δηλαδή που θα γίνονταν με αποφάσεις των υπουργών Υγείας την επίμαχη περίοδο.
Στο έγγραφο της Novartis δίπλα ακριβώς από τη φράση «Onco project with Maniadakis» υπήρχε η ένδειξη Ρ και η αναφορά «Decide Next Steps», δηλαδή «αποφασίζω επόμενα βήματα». Από την ένδειξη αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα, σε συνδυασμό με τη φράση «Onco project with Maniadakis» και την κατάθεση «Σαράφη» τον Δεκέμβριο του 2018, «προκύπτει σαφώς ότι πράγματι αφορούσε σε θέματα ογκολογικών φαρμάκων, πλην όμως αναφερόταν σε τετελεσμένες πράξεις (ένδειξη Ρ)». Δηλαδή ότι πράγματι ο Μανιαδάκης μεσολάβησε προκειμένου να πετύχει αυτά που ήθελε η εταιρεία.
Ειδικότερα, λέει στην κατάθεσή του ο «Σαράφης», αποσπάσματα της οποίας υπάρχουν στο επίμαχο βούλευμα ως ενοχοποιητικά στοιχεία: «Όσον αφορά στον Μανιαδάκη το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών… Για τη χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στρατολογήθηκε από τη Novartis ο Ν. Μανιαδάκης ο οποίος τελικά ανέλαβε επιπλέον και τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους υπουργούς Υγείας… Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνι Γεωργιάδη… Ο Μανιαδάκης ζητούσε για λογαριασμό των υπουργών χρηματικά ποσά όπως στην περίπτωση του Μάριου Σαλμά αλλά δεν γνωρίζω τον τελικό αποδέκτη των δώρων…».
Το mail Μανιαδάκη σε Άδωνη για το «Onco project»
Το συμπέρασμα της εισαγγελέως ενισχύεται και από τα mails που εμπεριέχονται στο πόρισμα της πρώην γενικής επιθεωρήτριας του δημοσίου Μαρίας Παπασπύρου και στη δικογραφία. Πρόκειται για mails μεταξύ Μανιαδάκη και Αδ. Γεωργιάδη κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013 – Ιούνιος 2014, τα οποία καταδεικνύουν την εμπλοκή Μανιαδάκη στο κομμάτι του φαρμάκου.
Η ανοιχτή δικογραφία που ερευνά η εισαγγελία
Υπενθυμίζεται ότι στην Οικονομική Εισαγγελία όπου προΐσταται ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης φέρεται να υπάρχει ακόμη μία ανοικτή δικογραφία για τον Ν. Μανιαδάκη. Σε αυτήν οι εισαγγελείς διερευνούν στοιχεία σχετικά με την τέλεση και άλλων πράξεων που αφορούν τη συμμετοχή του σε δωροδοκία τρίτων.
Πιο αναλυτικά, στο απαλλακτικό βούλευμα αναφέρεται επί λέξει: «Οι πράξεις που αποτέλεσαν αντικείμενο της επίδικης ποινικής δίωξης (για τις οποίες και μόνο εκδόθηκε τυπική κλήση) αφορούν αθέμιτα ωφελήματα που ζήτησε ή και έλαβε ο κατηγορούμενος για τον εαυτό του (είτε δώρα με λήπτη τον ίδιο είτε ως παρακράτηση ποσοστού από δώρα καταβαλλόμενα προς τρίτους) και όχι σε συμμετοχική δράση του τελευταίου σε πράξεις δωροληψίας τρίτων αυτουργών για την οποία άλλωστε εξακολουθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης…»
Η επίμαχη δικογραφία, που είναι ανοικτή στην Οικονομική Εισαγγελία, φέρεται να έχει εμπλουτιστεί από νέα στοιχεία στο πλαίσιο διερεύνησης όχι μόνο δωροληψίας πολιτικών προσώπων αλλά και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ειδικότερα έχουν ενσωματωθεί απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών (είχαν υποβληθεί από την Ελ. Τουλουπάκη) σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν εντοπιστεί σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και για τιμολογήσεις φαρμάκων από άλλα κράτη. Επίσης στην ίδια δικογραφία φέρονται να έχουν συμπεριληφθεί και νέες καταθέσεις, με πρόσθετα αναλυτικότερα στοιχεία, των προστατευόμενων μαρτύρων. Καταθέσεις που δόθηκαν μετά το πέρας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.