φωτογραφίες από aegeanboatreport.com
Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον παραμένουν ανοιχτά της Καρπάθου 400 μετανάστες σε τουρκικό πλοίο την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Άγκυρας με την χώρα μας να ζητά την επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία με επίσημο αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX, ενώ εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζει κανείς που θα οδηγηθεί τελικά.
Το πλοίο εξέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας και έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης όπου και εξέπεμψε σήμα βοήθειας στο 112 οπότε και εντοπίστηκε.
Δείτε: Διάσωση α λα Σαλβίνι για 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Κρήτης
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open αργά το απόγευμα το πλοίο θα φτάσει σε νησί των Δωδεκανήσων προκειμένου οι μετανάστες να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γράφει το ieidiseis.gr, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τουρκική βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες. Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι, δηλαδή σε λιμάνι εντός ελληνικής επικράτειας.
Η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα.
Tο πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και φαίνεται να είχε προορισμό την Ιταλία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων
Η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για πρακτικές αλά Σαλβίνι, οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας σ’ αυτές τις περιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων.
«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει.
Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.
Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες εξωτερικής πολιτικής, Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.