Στα Χανιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Αναγορεύτηκε επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος “Βενιζέλος” (φωτο-βίντεο)

Με ιστορική αναδρομή, αναφορές στο σήμερα και έντονη συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Χαλέπα Χανίων, η τελετή αναγόρευσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε επίτιμη Πρόεδρο  και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στην κα Σακελλαροπούλου, επιδόθηκε ο τίτλος αναγόρευσης και ένα πιστό αντίγραφο της χρυσής πένας με την οποία ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών. Κατά την αντιφώνησή της, στην προσφώνηση του Πρόεδρου του Ιδρύματος, ανέφερε: «Σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον ο ανανεωτικός και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο δυναμισμός, η ευστροφία και η ανεξαρτησία του, δεν προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας αλλά λειτουργούν και ως εφαλτήριο προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον μας».https://1b61cca11028d999cd4f490c5d2882b2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η κα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ελ. Βενιζέλου: «Υπήρξε ένα πρόσωπο πολύπλοκο, συχνά αντιφατικό που συνδύαζε τα πιο αντιφατικά χαρακτηριστικά με καταπληκτικό τρόπο: Ήταν αριστοκρατικός και συνάμα λαϊκός, συναισθηματικός και ταυτόχρονα απρόσιτος, δημοκρατικός και κατά καιρούς αυταρχικός. Μια εκρηκτική προσωπικότητα που αντιστέκεται σε κάθε εύκολο χαρακτηρισμό».

Ακόμα  αναφέρθηκε με θέρμη στο ερευνητικό στο έργο του ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» και στην συμβολή του για την ίδρυση Βενιζελικών σπουδών στη χώρα μας: «Θαυμάζω τη συστηματική σας προσπάθεια με εντυπωσιάζει το πλήθος και το εύρος της» τόνισε μεταξύ άλλων και συνέχισε πως η αναγόρευσή της αποτελούν «τιμή και ευθύνη γιατί γίνομαι μέρος της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλει το ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας».

Στην προσφώνησή του, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Νικόλαος Παπαδάκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο, τόνισε:
«Στο πρόσωπό Σας τιμούμε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας, αλλά ασφαλώς τιμούμε και τη σύγχρονη γυναίκα. Στη διαδρομή Σας, Κυρία Πρόεδρε, έχετε αδιαμφισβήτητα πετύχει πολλά. Ξεχωρίζουμε τις δύο σημαντικότερες κατακτήσεις Σας: Ήσασταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Η εκλογή Σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ασφαλώς αποτελεί επιβράβευση της προσωπικής Σας διαδρομής ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού, αλλά και αναγνώριση του κύρους του ανώτατου δικαστηρίου.
(…)

Με την ευρεία νομική Σας κατάρτιση και την εν γένει πνευματική Σας συγκρότηση, με εργατικότητα και μεθοδικότητα, συνεχίζοντας μία σπουδαία οικογενειακή παράδοση, υπηρετήσατε με συνέπεια τη Δικαιοσύνη και ανήλθατε στα ανώτατα κλιμάκια έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων και, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, χαράσσοντας μία πορεία με προοδευτικό πρόσημο και ανοικτούς ορίζοντες. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την ανθρωπότητα, με τις παρεμβάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις Σας, πάντοτε με λόγο διαυγή και μεστό περιεχομένου, άμεσο και συναισθηματικό, έχετε πετύχει να εκφράζετε το δημόσιο αίσθημα.

Το ενδιαφέρον Σας για το έργο του Ιδρύματός μας είναι διαρκές και έμπρακτο. Είχαμε τη χαρά να Σας υποδεχθούμε ξανά στα Χανιά και να Σας ξεναγήσουμε στο πατρικό σπίτι του Βενιζέλου, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τον κ. Γιάννη Δασκαλάκη, και να διαπιστώσουμε τη βαθιά γνώση Σας για θέματα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και τον θαυμασμό Σας για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό και τα επιτεύγματά του.

Νωρίτερα, προσερχόμενοι στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, προχώρησαν σε δηλώσεις για την Αναγόρευση:

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η κυρία Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ανακαινισμένη οικία – μουσείο του Ελ. Βενιζέλου, όπου υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο  επισκεπτών.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν οι βουλευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης ο Περιφερειάρχης Κρητης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, οι πρόεδροι του Εμποροβιομηχανικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης και Σπύρος Σοφιανός και αλλοι.

Ακολούθησε κέρασμα στον χώρο του μουσείου.

Πηγή: zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί