Νέα μέτρα έρχονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 4.696 σε ένα 24ωρο, την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και το παράλληλο «κοκκίνισμα» της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων στον επιδημιολογικό χάρτη στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως τα μέτρα -σε πρώτη φάση- θα αφορούν στις «κόκκινες» περιοχές και ιδιαίτερα όσους είναι ανεμβολίαστοι και εργάζονται σε κλάδους υψηλού κινδύνου όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Τέτοια μέτρα θα ήταν:
- επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
- διενέργεια 2 rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση
- υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία.
Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς
Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα lockdown
Η κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να οδηγηθεί σε ένα νέο lockdown, όπως ακριβώς είχε συμβεί πέρυσι, στις 6 Νοεμβρίου.
Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος το Σάββατο είπε πως «πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του».
«Βράζει» η Θεσσαλονίκη
Την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη σημείωσε νέο αρνητική επίδοση κρουσμάτων, για δεύτερη φορά μέσα διάστημα λίγων ημερών, ξεπερνώντας ξανά τους αριθμούς μολύνσεων της Αττικής.
Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στα όσα υπογράμμισε το πρωί του Σαββάτου ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
«Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες», πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Με πληροφορίες από: ΣΚΑΙ, Έθνος