Πέραμα: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι επτά αστυνομικοί της ΔΙΑΣ – Πανηγυρισμοί από Θεοδωρικάκο – Γεωργιάδη

Ελεύθεροι χωρίς κανένα όρο αφέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα μετά τις απολογίες τους στην 4η ανακρίτρια Πειραιά και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Την απόφαση μάλιστα υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συνάδελφοί τους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια.

Ελεύθεροι χωρίς αναμορφωτικά μέτρα αφέθησαν και οι δύο ανήλικοι  Ρομά που φέρονται να επέβαιναν στο όχημα στο Πέραμα και κατηγορούνται για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και κλοπή.

Νέα παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Μόνο ως ωμή παρέμβαση στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» μπορεί να αναγνωστεί νέα ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, εξέφρασε μέσω Twitter την «ικανοποίησή» του.

Στην ανάρτησή του, η οποία προκάλεσε και την αντίδραση ενός εκ των δικηγόρων της οικογένειας του δολοφονηθέντος Νίκου Σαμπάνη, Θανάση Καμπαγιάννη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο».

Απαντώντας του, με ανάρτηση-απάντηση στον λογαριασμό του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης σημειώνει τα εξής:

«Κύριε Θεοδωρικάκο, οι 7 αστυνομικοί κατηγορούνται πλέον επίσημα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Θα επιστρέψουν αύριο στην υπηρεσία τους; Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ναι ή όχι; #περαμα».

Ανάρτηση Γεωργιάδη

Ακολούθησε η ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος όχι μόνο «δίνει συγχαρητήρια» στη δικαιοσύνη αλλά επιτίθεται και σε όσους του έχουν ασκήσει κριτική για τις παρεμβάσεις του.

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι μετά το φονικό περιστατικό, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε μια πρωτοφανή κίνηση για υπουργό ελληνικής κυβέρνησης, είχε επισκεφθεί τους επτά κατηγορούμενους αστυνομικούς, λέγοντας ότι «η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία», προσθέτοντας πως «η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι».

Όσον αφορά την οικογένεια του νεκρού, περιορίστηκε σε ένα τηλεφώνημα.

Δηλώσεις υπέρ των αστυνομικών έχει κάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντιφάσεις

Επίσης, να σημειωθεί ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή Πειραιά ένας εκ των αστυνομικών εντοπίζονται σημαντικές αντιφάσεις για το περιστατικό, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι οι τρεις νεαροί είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους σε όλη τη διάρκεια της καταδίωξης.

Ωστόσο, οι διάλογοι των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων τη στιγμή της καταδίωξης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς, καθώς οι αστυνομικοί ακούγονται καθαρά να λένε ότι οι επιβαίνοντες είναι «αθίγγανοι».

Οι διάλογοι και τα ερωτήματα

Από τις πρώτες ώρες μετά την αιματηρή καταδίωξη και τον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από τα πυρά των αστυνομικών, η υπόθεση έβριθε ανακριβειών και αντιφάσεων από πλευράς αστυνομικών, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ διαψεύστηκε πλήρως όταν δημοσιοποιήθηκαν, οι διάλογοι μεταξύ των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και του κέντρου της αστυνομίας που έφερε στην δημοσιότητα το mega, διαψεύδουν την ΕΛΑΣ και την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το γεγονός.

Αρχικά η αναφορά σε επτά τραυματίες αστυνομικούς, η οποία αναιρέθηκε από την πρώτη κι όλας μέρα.  “Ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;” ρωτάει το κέντρο για να λάβει την απάντηση απο τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ: “Αρνητικός κέντρο”.

Ακόμη, όπως ακούγεται στους διαλόγους, ενώ αρχικά γίνεται αναφορά για τρεις μηχανές που έχουν παρασυρθεί, στη συνέχεια αστυνομικός ακούγεται να λέει: “γράψτε έχουμε 5 μηχανές σε παράσυρση”.

Επιπλέον αυτό που εκθέτει την ΕΛΑΣ είναι το γεγονός οτι, όπως ακούγεται και στους διαλόγους, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ γνώριζαν οτι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά σε αντίθεση με τους μετέπειτα ισχυρισμούς τους οτι δεν γνώριζαν ποιοι ήταν  μέσα στο ΙΧ.

Η δήλωση του 15χρονου που διέφευγε και προσήλθε την Τετάρτη στα δικαστήρια, ότι ο ίδιος οδηγούσε το όχημα και όχι ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης, ακυρώνει και αυτόν τον ισχυρισμό της ΕΛΑΣ.

Πλέον και μετά την εισαγγελική απόφαση, οι επτά αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει στο ελάχιστο τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:

-αγνόησαν οι επτά την εντολή του κέντρου της ΕΛΑΣ;

-υπήρξε η ανάγκη για τους τουλάχιστον 36 πυροβολισμούς που έριξαν σε βάρος των τριών ανήλικων;

-οδηγούσε ο 18χρονος το όχημα όπως ισχυρίστηκε η ΕΛΑΣ στην αρχική της ανακοίνωση;

-οι άνδρες της ΔΙΑΣ άρχισαν να πυροβολούν όταν το αυτοκίνητο “εμβόλισε” με την όπισθεν της μηχανές τους ή ενώ είχε σταματήσει, όπως δήλωσε ο 15χρονος;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί