Σειρά μέτρων στήριξης δημοσίευσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης με στόχο την ολιστική προσέγγιση και τη γενναία χρηματοδότηση για την ανακούφιση της περιοχής που δοκιμάστηκε από τον τελευταίο σεισμό στο Νομό Ηρακλείου. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής τονίζει ότι «το Αρκαλοχώρι ούτε χρειάζεται, ούτε πολύ περισσότερο βοηθιέται με δάκρυα. Η περιοχή χρειάζεται μέτρα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και προσθέτει ότι «στην καρδιά του νομού Ηρακλείου, δοκιμάζεται η κοινωνική αλληλεγγύη, κρίνονται πολιτικές επιλογές, μετριέται η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα μέτρα που αναλυτικά καταγράφει είναι αποτέλεσμα ενός συστηματικού διαλόγου με τους κατοίκους, τους φορείς, τις συλλογικότητες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ συμπεριλαμβάνει και προτάσεις που κατεγράφησαν μετά από επιτόπιες επισκέψεις είτε κατ’ ιδίαν, είτε με κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως και κατά την επιτόπια επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή. Όπως παρατηρεί ο ίδιος για τις προτάσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», «είναι ένας οδηγός για όσα μπορούν και πρέπει να δρομολογηθούν για την περιοχή. Προτάσεις τις οποίες η Κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να αγνοήσει».
Στα άμεσα μέτρα στήριξης πληγέντων, μεταξύ άλλων ο βουλευτής σημειώνει την ανάγκη για ένα ειδικό πρόγραμμα αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους και συγκεκριμένα:
– Άμεσα, τακτοποίηση όλων όσων έχουν ανάγκη σε οικίες (οικίσκους, ξενοδοχεία, κτίρια) και απομάκρυνση των σκηνών.
– Οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών στην Α’ κατοικία (κίτρινος ή/και πράσινος χαρακτηρισμός). Αποζημίωση για όλα τα πληγέντα κτίρια (πρώτη, δεύτερη κατοικία, ενοικιαζόμενη κατοικία, επαγγελματική στέγη).
– Ταχεία κατεδάφιση κτηρίων με δημόσια δαπάνη (κόκκινος χαρακτηρισμός κτηρίου) προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια.
– Ταχεία σύνταξη ή προσαρμογή ρυμοτομικών σχεδίων πόλης με βάση τα νέα δεδομένα και τις υφιστάμενες ανάγκες με μέριμνα για την εξασφάλιση επαρκών δημόσιων/ κοινόχρηστων χώρων.
Ειδικά για την επιχειρηματικότητα συγκαταλέγει:
– Άμεσα μέτρα στήριξης ανακούφισης επιχειρήσεων πληγεισών περιοχών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Η έκτακτη αρωγή που ανακοινώθηκε, συναρτάται με τις υλικές ζημιές στις επιχειρήσεις (υποδομών και εμπορευμάτων). Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις (π.χ. παροχής υπηρεσιών) χωρίς αντίστοιχες ζημιές, οι οποίες ωστόσο θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα, εξαιτίας της ουσιαστικής αναστολής της λειτουργίας τους. Συνεπώς η έκτακτη αρωγή θα πρέπει να αφορά και αυτές τις επιχειρήσεις.
– Άμεση αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και διαταγών πληρωμής, και μη αναγγελία καμιάς επιταγής στον «Τειρεσία», από 27/9/2021 και μετά.
– Κάλυψη και όχι αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών της περιοχής, για 6 μήνες.
– Αναστολή πληρωμής των πληγεισών επιχειρήσεων για 6 μήνες
– Μετατροπή της επιστρεπτέας επιχορήγησης λόγω Covid, σε μη επιστρεπτέα στο σύνολό της για όλες τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.
– Αξιοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη επιχειρήσεων, καθώς και αξιοποίηση πόρων Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μεταποίησης/τυποποίησης.
Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης πληγεισών περιοχών μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει:
– Ειδικό τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο με αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών φορέων για του πληγέντες Δήμους το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με άμεση χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (στο πρότυπο του Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη) με βασικούς άξονες τη χρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
– Τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη στήριξη και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της περιοχής με στήριξη της απασχόλησης, κοινωνικά μέτρα στήριξης των αστέγων, των ΑΜΕΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.