Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη
Με σημερινό του άρθρο στον τύπο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι η Κρήτη μπορεί να είναι ο ισχυρός παίκτης στις προκλήσεις που διανοίγονται για τα μεγάλα Περιφερειακά Νησιά της Μεσογείου.
Όπως σημειώνει στην παρέμβασή του, «στις προκλήσεις που διανοίγονται στη νέα εποχή μετά την πανδημία, η Κρήτη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό παίκτη στο πεδίο των Περιφερειακών Νησιών της Μεσογείου. Οι νέες υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα ρευστό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι επιβάλλουν έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Σε ένα τέτοιο πεδίο, η Κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει την Κρήτη ως ισχυρή παραγωγική και οικονομική περιοχή της Ευρώπης με ευελιξία και με προσαρμογή στα νέα δεδομένα».
Ανάμεσα στις ενέργειες που προτείνει άμεσα ο ίδιος, και που δημοσιεύει αναλυτικά σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, συγκαταλέγονται η Δικτύωση των Μεγάλων Νησιών της Μεσογείου σημειώνοντας ότι η χώρα μας και η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο πόλο για μια κοινή ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική που να στηρίζεται στα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και στις αξίες της νησιωτικότητας με σαφή στόχο την επεξεργασία ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα είναι επιτακτικό να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Νησιωτική Ελλάδα με βασικούς πυλώνες την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών και την απασχόληση. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μπορεί να εκπονηθεί μελέτη και να εγκριθεί ένα πενταετές ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας και με κεντρικές θεματικές «Νησιωτικότητα-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και με άξονες αιχμής την Υγεία, την Εκπαίδευση, τις Υποδομές και την τοπική Επιχειρηματικότητα.
Ο βουλευτής προχωρά επίσης στην πρόταση για σύσταση ειδικού Ταμείου Νησιωτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο των δράσεων εντός της ΕΕ που έχουν ως βασικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και τώρα πλέον και εδαφική συνοχή της ΕΕ, με χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, έχουμε κάθε συμφέρον να επιδιώξουμε το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ειδικών μέτρων αποκλειστικά για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και πιθανόν την ίδρυση ειδικού Ταμείου Νησιωτικής Ανάπτυξης.
Ειδική αναφορά κάνει ο βουλευτής και στο μεταφορικό ισοδύναμο ασκώντας κριτική στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να απαξιώσει μέσω άρνησης επέκτασης ή μείωσης του εύρους των κωδικών για το μεταφορικό ισοδύναμο στη Κρήτη, ενώ επίσης τονίζει ότι στον αντίποδα αυτής της επιδίωξης κινείται η αποδεδειγμένα εκδικητική στάση της σημερινής Κυβέρνησης με την κατάργηση της σύστασης υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής – στην οποία με θάρρος προχώρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα απαιτείται μια πραγματική στροφή στην ασκούμενη πολιτική και ο ρόλος της Κρήτης σε ένα θωρακισμένο δίκτυο με άξονα μια μεσογειακή νησιωτική πολιτική είναι φανερό ότι μπορεί να είναι καταλυτικός συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα», συμπεραίνει ο βουλευτής Ηρακλείου .