Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ε/Κ, στη συζήτηση επί της Έκθεσης «Απασχόληση και τις Κοινωνικές Πολιτικές στη Ζώνη του Ευρώ» με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή:
Την ανάγκη τολμηρών αλλαγών στην Οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ «Για την ευτυχία όλων των ανθρώπων, όχι μόνο κάποιων», στην μετά την πανδημία εποχή υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάζοντας στο επίκεντρο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left στη συζήτηση για την έκθεση ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, σημείωσε με έμφαση την «πολύ θετική κατεύθυνση» στην οποία βρίσκεται η φετινή έκθεση, μακριά από τις δεξιές αποτυχημένες συνταγές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, κατεύθυνση στην οποία έχει και ο ίδιος συμβάλει καθοριστικά με μια σειρά τροπολογιών.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και όσων εργάζονται ψηφιακά, μια συζήτηση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της εργασίας στην ΕΕ.
«Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο, οι γυναίκες, τα Ανάπηρα Άτομα, όλοι οι άνθρωποι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, δίνοντας τον τόνο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η παρούσα έκθεση είναι κατά τη γνώμη μας σε πολύ σωστή κατεύθυνση.
Είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι στην μετά – covid εποχή χρειάζονται τολμηρές πολιτικές και αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Για την ευτυχία όλων των ανθρώπων, όχι μόνο κάποιων.
Καθώς διανύουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, που εξελίσσονται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού, αντιλαμβανόμαστε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία, οι εργασιακές σχέσεις και οι κοινωνικές υποθέσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως και πολύ γρήγορα.
Το ερώτημα για μας είναι: σε ποια κατεύθυνση; Να, αυτή η έκθεση, με αυτή τη σύνθεση όλων των μελών – ή τουλάχιστον των περισσότερων, του δημοκρατικού τόξου – δείχνει πως βρήκαμε σε ποια κατεύθυνση.
Η Διασφάλιση των εργασιακών κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται ψηφιακά είναι στο επίκεντρο των προτάσεων μας. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο, οι γυναίκες, τα Ανάπηρα Άτομα, όλοι οι άνθρωποι.
Είναι μια καλή μέρα η σημερινή για τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.