Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την απαξίωση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της πανδημίας , η ανάγκη αναδιοργάνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα . Γιατί μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν πολιτικές καθολικής και ισότιμης κάλυψης, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας , στην ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα , στην κατ’ οίκον φροντίδα και στη διασύνδεση με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ( επιδημιολογική επιτήρηση , περιβαλλοντική υγεία, Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας ). Αυτή ακριβώς τη νέα φιλοσοφία υπηρετούσε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4486/2017), με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού , της διεπιστημονικής ομάδας υγείας και των αποκεντρωμένων πρωτοβάθμιων δομών (ΤΟΜΥ) στα αστικά κέντρα.
Σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες προκλήσεις, στη χώρα μας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προωθούν το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά, την απαξίωση των δημόσιων δομών και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ μέσω συμπράξεων του Δημοσίου με επιχειρηματίες υγείας . Σε συνδυασμό με την δρομολογημένη «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, αυτό που προδιαγράφεται για την ΠΦΥ είναι υποχώρηση του δημοσίου τομέα, μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αμιγώς ιδεοληπτικά κίνητρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα, υπονόμευσε το ρόλο της ΠΦΥ στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, περιόρισε το ρόλο των δημόσιων δομών ( ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) μόνο στη δειγματοληψία διαγνωστικών τεστ και στον εμβολιασμό, δεν τις στήριξε με προσωπικό αλλά, αντίθετα, τις αποψίλωσε μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε από την -αποτυχημένη – προσπάθεια να κλείσουν , στην πλήρη εγκατάλειψη τους μέχρι να λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση , αυτό το μοντέλο έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών και αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ που το χρηματοδοτεί, η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του. Είναι χαρακτηριστικό της αβελτηρίας και των παλινωδιών της ηγεσίας του Υπ. Υγείας το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την προκήρυξη πρόσληψης 1.935 ατόμων με σκοπό τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ, 19/03/2021), δεν έχουν ακόμα προκύψει ούτε οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων , ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον τους και την εργασιακή ανασφάλεια στους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν σ’ αυτές.
Επειδή η επένδυση στις δημόσιες δομές ΠΦΥ -και όχι οι ΣΔΙΤ- είναι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, καθώς και για την ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ ;