Με λογοπαίγνια ειρωνείας και τετριμμένες μεγαλαυχίες ο πρωθυπουργός αποπειράθηκε να στηλιτεύσει την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι «από το όχι στις γραβάτες πήγατε στις φρεγάτες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να λείψει το όνομα κανενός βουλευτή από την επικείμενη ψηφοφορία, καθώς «η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας». Θύμισε το casus belli της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη».
Σημείωσε δε ότι η αμυντική – εταιρική συμφωνία με τη Γαλλία έχει «ευρωατλαντικό χαρακτήρα» και αποσαφήνισε ότι η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα είναι πενταετής. Επιπλέον, περιέγραψε το πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη Γαλλία, κρίνοντας ότι το προπολεμικό δίλημμα «ψωμί ή κανόνια» δεν ισχύει πια. «Η χώρα μας χρειάζεται, μπορεί και θα έχει και τα δύο» αντέτεινε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί πολυδάπανης συμφωνίας που ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Οι μισές απαντήσεις για τα άρθρα 2 και 18
Όσον αφορά τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το έλλειμμα της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων προσθήκες στη συμφωνία.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται πως η Γαλλία θα συνδράμει σε περίπτωση σύρραξης στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή στο «έδαφος στη θάλασσα και στον αέρα». Τρίτον, επικαλέστηκε ότι η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τα οποία καλύπτουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ως προς την κριτική στο άρθρο 18, απάντησε πως δεν γίνεται η Ελλάδα να ζητά αμυντική συνδρομή από τη Γαλλία και να μην προσφέρει αντίστοιχη βοήθεια όταν ο εταίρος τη χρειάζεται. «Στο Σαχέλ σήμερα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της επιχείρησης ¨Τακούμα¨ οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Καμιά δεν έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν ήσασταν κ. Τσίπρα στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν μετ΄επιτάσεως γινόταν αναφορά στη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής;» διερωτήθηκε.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκώμια για το ΚΙΝΑΛ
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν την στάση τους.
«Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση.
Σε ότι έχει να κάνει με τους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο λέγοντας πως σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά.
«Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Πραγματικά κρίμα», είπε ακόμη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια από τις Συνόδους Κορυφής που συμμετείχε ο κ. Τσίπρας και διαβάζοντας τα συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην συνδρομή της ΕΕ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. «Πόση υποκρισία κ. Τσίπρα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας από χώρες που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι είναι χώρες – σύμμαχοί μας», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία, ενώ έκανε αναφορά και στο ΚΙΝΑΛ που θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάει κανένα κόμμα αλλά μόνο η πατρίδα, τόνισε o πρωθυπουργός. «Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Ο καθένας και η καμία πρέπει να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως την δική του ατομική υπογραφή που θωρακίζει την Ελλάδα.
Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα είναι ένας κατάλογος πατριωτικού χρέους και δεν θα πρέπει να λείψει κανένα όνομα βουλευτή. Η ευθύνη θα είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.