Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει το νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά να αφήνει αιχμές για συνυποψηφίους της χτυπώντας καμπανάκι για μια ενδεχόμενη «ρήξη και διάσπαση».
Χωρίς να τους κατονομάσει η Φ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που «με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015».
Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή, έθεσε το όραμά της για την επόμενη ημέρα με το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» επισημαίνοντας παράλληλα πως «τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τρία ζητήματα που συνηγορούν σε ευνοϊκές συνθήκες για την ανοδική πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.:
«Πρώτον, η νίκη του SPD, η οποία, κατά τη Φώφη Γεννηματά, μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής στην Ευρώπη και κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, για την οποία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με την ενίσχυση των παραδοσιακών στενών σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις.
Και τρίτον, τα φασιστικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία είπε πως έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη βία. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επίσης είναι απαράδεκτη η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις».
Νίκος Ανδρουλάκης: Πολιτικές θέσεις όχι υπναινιγμοί
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους για τη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που πήρε το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΕ. Ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές πως στην εσωκομματική διαδικασία, «χρειάζονται πολιτικές θέσεις όχι υπαινιγμοί».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ’ τον τρόπο που πορευόμαστε σ’ αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων. Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης».
Από τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας να βγούμε δυνατοί, είπε και πρόσθεσε: «Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης».
Μίλησε για ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική. «Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ’ τα δεξιά μας, κι απ’ τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά».
Α. Λοβέρδος: Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επίσης διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους επιμένοντας όμως στη κριτική του πως είναι αποτυχία τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής και ότι κύριος στόχος του είναι να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται».
Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων.
«Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!», τόνισε και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία, δεσμεύτηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή κι από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό.
Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αντί να τοποθετούμαστε στο δημόσιο διάλογο με πυρήνα την ιδεολογία μας και το συμφέρον του πολίτη και να εκφέρουμε λόγο καθαρό, πολλές φορές και ατυχώς, το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, εφαλτήριο των θέσεων και των αποφάσεων ενός κόμματος να είναι η εναγώνια αναζήτηση του τι λέει ο άλλος. Γιατί τελικά καταλήγουμε να γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού ή και οργής των πολιτών».
Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης».
Χ. Καστανίδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά
Ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβαση ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η ενότητα και πως δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος και πρότεινε η ανακήρυξη των υποψηφίων να μην βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών.
Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με την ριζοσπαστική αριστερά, αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες», τόνισε.
Εντάσεις και διαφωνίες για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας
Αγκάθι ήταν το αν οι απαιτούμενες 5.000 υπογραφές μελών ή φίλων, που προβλέπει το Καταστατικό, θα ανταποκρίνονται στην πρόβλεψη αυτή ή θα μπορούσαν να μην προέρχονται από μέλη ή φίλους.
Ο Χάρης Καστανίδης πρότεινε να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι. Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο που δεν την έθεσε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου .
Αντιθέτως, μπήκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η τροποποιημένη πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ στην οποία συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφορούσαν τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο και να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή, τις οποίες ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Παρολαυτά, η πλευρά Ανδρουλάκη απείχε από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη να είναι μειοψηφία.
Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές ζυμώσεις καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης που απέβησαν άκαρπες.
Ένταση και για το ταμείο
Νωρίτερα ένταση είχε προκληθεί από την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ότι οι ευρωβουλευτές δεν συνεισφέρουν στο ταμείο του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενοχλημένος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξήγησε τον τρόπο συνεισφοράς των ευρωβουλευτών καθώς διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς στο Ευρωκοινοβούλιο απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ελληνική Βουλή.
Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ