Ένας διάλογος-λιγότερο από 2 λεπτά-απολύτως αποκαλυπτικός
«Είστε άξιοι της μοίρας σας» ανέφερε προς τους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης για την επιμονή στην κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Δημοσίου – ΟΛΠ ΑΕ καθώς όπως σημείωσε και «χωρίς ίχνος διάθεση ποινικοποίησης», φέρνετε «μια Σύμβαση απάτης για το Δημόσιο, την πειραϊκή κοινωνία, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
Ο Γ. Ραγκούσης, τόνισε πως «δεν θέλουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, γι’ αυτό και σας καταθέσαμε έγγραφα για να σας προλάβουμε από την οριστική διάπραξη ποινικών αδικημάτων» αλλά πλέον «με την επιμονή σας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στη Σύμβαση του 2016, υπήρχε ένας και μόνο καθαρός και διαυγής όρος ότι για να πάρει και το 16% των μετοχών o επενδυτής θα έπρεπε εντός 5ετίας να έχει εκτελέσει 11 υποχρεωτικά έργα υποδομής. Επικαλούμενος εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο, αυτές, καταγράφουν πως η ευθύνη για τα επενδυτικά έργα που είχε δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η COSCO και δεν τα υλοποίησε ήταν αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας και όχι του Δημοσίου ή των προσφυγών που έκαναν πολίτες. Χαρακτήρισε ως «αθλιότητα», το «ψευτο-επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι απαιτείται να δοθεί παράταση εκτέλεσης των έργων εξ αιτίας των καθυστερήσεων από δικαστικές προσφυγές. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εξαπάτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, την κοινωνία και σήμερα προσπαθείτε να εξαπατήσετε τη Βουλή και τους βουλευτές» πως η ευθύνη των έργων που δεν πραγματοποίησε η COSCO δεν ήταν υπαιτιότητά της προήλθε αλλά από εξωγενείς παράγοντες, παρότι υπάρχει αντίθετη σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει κυρώσει την τροποποίηση αυτή κατά τον προ-συμβατικό έλεγχο αλλά το μόνο που έχει εγκρίνει είναι η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ ΑΕ. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προδικάζει και να αποφασίζει αυθαίρετα πως ο επενδυτής δεν έχει ευθύνη για τη μη τήρηση της συμφωνίας όταν αυτό θα ήταν αρμοδιότητα ενός επιδιαιτητικού δικαστηρίου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, «να δείτε με φιλική διάθεση τις καθυστερήσεις, να διαπραγματευτείτε μια ενδεχόμενη παράταση για την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει και δεν είναι υπαιτιότητα της COSCO, αλλά να μην εκχωρήσετε το 16% των μετοχών. Αυτό θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον».
Σημείωσε επίσης ότι «το 16% είναι κρίσιμο για την COSCO καθώς μετά το 2016 εκδήλωσε κάποιες πολύ σοβαρές επεκτατικές διαθέσεις που είναι βλαπτικές για το δημόσιο κοινωνικό και οικονομικό συμφέρον και δεν είχαν κανένα έρεισμα στη Σύμβαση και τις οποίες πάλευε, τις παλεύει και θα τις παλεύει συνέχεια». Εμφάνισε είπε «τη διάθεση να κατασκευάσει ναυπηγείο, να φτιάξει Mall, τέταρτο προβλήτα στο Κερατσίνι, έδειξε παντελή αδιαφορία σε περιβαλλοντικούς όρους, αρχαιότητες και στην ανταγωνιστικότητα στήνοντας μονοπώλια».
Το 16%, είπε ο κ. Ραγκούσης, ήταν «η ασπίδα για την κοινωνία και την οικονομία» αλλά εσείς «παραδίδεται το τελευταίο πυρηνικό όπλο που είχε στα χέρια της η κοινωνία και η Πολιτεία. Παραδίδεται και το τελευταίο όπλο που είχαμε και αυτή την ύστατη ώρα έχετε τη δυνατότητα να αποσύρετε αυτή τη σύμβαση-απάτη, να επαναδιαπραγματευθείτε με την COSCO και να διασφαλίσετε νομικά ότι για να της δοθεί το 16% δεν θα κατασκευάσει ναυπηγείο, ότι δεν θα διεκδικήσει την κατασκευή Mall, δεν θα προχωρήσει σε τέταρτο προβλήτα, θα σεβαστεί τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον και θα πάψει να στήνει μονοπώλια». Αντιθέτως για ό,τι συμβεί «αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κύρωση αυτής της συγκεκριμένης συμφωνίας, που ξεπουλάει κυριολεκτικά το ένα και μοναδικό όπλο που είχαμε στα χέρια μας για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον».
Ένας διάλογος-λιγότερο από 2 λεπτά-απολύτως αποκαλυπτικός
Ι. Πλακιωτάκης: Η καθυστέρηση οφείλεται στο ελληνικό δημόσιο, αφού δεν είχε προχωρήσει η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάτι το οποίο έγινε τελικά στις 11 Δεκεμβρίου 2020.
Γ. Ραγκούσης: κ. Πλακιωτάκη, ειλικρινά ακούγοντάς σας επί μισή ώρα δεν ξέρω τι άλλο θα άκουγε η εθνική αντιπροσωπεία, αν σε αυτό το βήμα είχε ανέβει ο νομικός εκπρόσωπος της Cosco.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα λέγανε, τίποτα περισσότερο από αυτά που είπατε εσείς.
Μιλήσατε, όχι ως Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, και σας ρωτώ ευθέως για μια ακόμα φορά εκ μέρους όλων των συναδέλφων που σας έχουμε ρωτήσει κατ’ επανάληψη, ρητά για τους συναδέλφους σας, αυτούς σεβαστείτε, αφήστε εμάς, εννοώ τους Βουλευτές της Ν.Δ. :
Υπάρχει υποχρεωτική επένδυση που δεν έχει πραγματοποιηθεί και για τη μη πραγματοποίηση έχει υπαιτιότητα η Cosco, ναι ή όχι, κ Πλακιωτάκη;
Πείτε τώρα. Υπάρχει;
Ι. Πλακιωτάκης: Αυτός που θα αποφασίσει ποιος φταίει είναι η διαιτησία και στη συνέχεια οι δικαστικές διαμάχες. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Γ. Ραγκούσης: Στην ομιλία σας, κύριε Πλακιωτάκη, ξέρετε πόσες φορές είπατε ότι έχει ευθύνη το ελληνικό δημόσιο;
Πώς τολμάτε να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι έχει ευθύνη το ελληνικό δημόσιο και να διστάζετε να πείτε ότι έχει ευθύνη η COSCΟ;
Μετά σας φταίει κανείς όταν σας λέμε ότι δεν μιλάτε, δεν τοποθετείστε ως Υπουργοί της Κυβέρνησης, αλλά σαν νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας.
Δείτε εδώ το βίντεο: