Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων για την Αυτοαξιολόγηση Σχολικών Μονάδων
Η θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων θέλει να αποσαφηνίσει τη θέση της για την επιχειρούμενη τιμωρητική αξιολόγηση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι είμαστε αντίθετοι στην προωθούμενη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας γιατί το ερώτημα είναι για ποια αξιολόγηση μιλάμε, για ποιο σκοπό γίνεται , με ποιον τρόπο προσπαθεί να την επιβάλλει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και πώς συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις φιλελεύθερες ιδεοληψίες της, εφαρμόζει με συνέπεια τη δέσμευση Μητσοτάκη για την κατάργηση τους νόμους Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου, αφού το ρολόι της εκπαίδευσης πρέπει να γυρίσει πίσω στις αλήστου μνήμης μέρες 2010-2014. Τους νόμους αυτής της εποχής κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα:
- Τα άρθρα του νόμου 4024/2011 που προέβλεπαν σύνδεση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης με την ατομική αξιολόγηση.
- Το άρθρο 95 του νόμου 3528/2007 όταν «ο υπάλληλος ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό παραπέμπεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο που μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει».
- Το Π.Δ. 152/2013 που προέβλεπε την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όπου, όσοι χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε συγκεκριμένα κριτήρια, χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς.
Απέναντι στο εύλογο ερώτημα «ποια μορφή αξιολόγησης προτείνουμε» η απάντηση είναι ξεκάθαρη:
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε υπέρ του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου που έχει την έννοια της συλλογικής, συνεργατικής, εσωτερικής και ανατροφοδοτικής διαδικασίας.
Θέλουμε κυρίαρχο όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων, τόσο στην επιλογή των αξόνων, όσο και κυρίως στο πώς θα αξιοποιήσει και πού θα αποστέλλει τα πορίσματα.
Χωρίς γραφειοκρατικό εκφυλισμό αυτών των διαδικασιών με αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων.
Χωρίς εξωτερική αξιολόγηση που οδηγεί στη σύγκριση και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων . Αυτή είναι η απάντηση στα νεοφιλελεύθερα σχέδια στο σχολείο και την άποψη που προωθείται στα ΜΜΕ ότι «οι εκπαιδευτικοί δε θέλουν την αξιολόγηση».
Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιλέγει τον δρόμο της επιβολής και του «εντέλλεσθε» προσπαθώντας να επενδύσει στο φόβο των εκπαιδευτικών. Το γεγονός ότι συνδέει τη διαδικασία της αξιολόγησης με το πειθαρχικό δίκαιο δείχνει ότι φοβάται η ίδια.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.