Πολλαπλές παραδοχές που περισσότερο τους εκθέτουν – καταγράφοντας την πραγματικότητα που προσπαθούσαν να κρύψουν – περιλαμβάνει η «κατάθεση ψυχής» του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου με αφορμή την αποχώρηση από την καγκελαρία της Γερμανίας της Άνγκελα Μέρκελ που χαρακτήρισε με τη σκληρή της γραμμή την ελληνική οικονομική κρίση.
Πρόκειται για μέρος του παρασκηνίου κατά την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 που οδήγησαν στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την υλοποίηση του δεύτερου μνημονίου.
Σοκ στο Μαξίμου προκαλουν οι δηλώσεις Πικραμμενου.
«Θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δισθεώρατες και χρήματα δεν υπήρχαν. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες το οποίο υπάρχει ακόμα στη Τράπεζα της Ελλάδος»
Άλλο να το διαβάζετε κι άλλο να το βλέπετε pic.twitter.com/wrHAmdilxS— Marka2 (@Marka2_) September 27, 2021
Στην ουσία ο κ. Πικραμμένος παραδέχεται πως δεν ήταν έτοιμοι να δεχθούν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, πως δεν άφηναν καμία επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, και πως αυτό που ήθελε ως «λογικό» η Γερμανία ήταν στην ουσία η πλήρης φτωχοποίηση της χώρας και του λαού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αν το 2012 δεν υπήρχε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρχε σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες, αλλά και το ότι είχαμε φτάσει σε πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σημειώνει μάλιστα πως το σχέδιο αυτό υπάρχει ως σήμερα, απορίας άξιο ωστόσο είναι γιατί κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό…
Παραδέχεται μάλιστα πως έχοντας τη χρεοκοπία ως μέσο πίεσης απαιτούσαν συνεχώς ως ενέχυρο δημόσια περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο συνεχίζει στην ουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό την ονομασία «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου» ή απλά ιδιωτικοποίηση των πάντων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και συχνά βόρειου ευρωπαϊκού.
Ο ίδιος παραδέχεται και την αντίθεση της Γερμανίας στο δημοψήφισμα. Αλλά και πως η καγκελάριος είχε παράπονα και για Έλληνες πολιτκούς!
Σημειώνει επίσης πως η Μέρκελ δεν είχε θέσει θέμα Grexit.
Μα πώς να έθετε αφού όπως όλα δείχνουν είχε την Ελλάδα στο χέρι της;
Οι δηλώσεις Πικραμμένου στον ΣΚΑΪ:
«Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεώρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχαμε συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες. Το οποίο υπάρχει ακόμη στην τράπεζα της Ελλάδος. Αν παρετείνετο η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα θα έκλειναν. Τότε ζητούσαμε συνέχεια τον έκτακτο δανεισμό, που τον παίρνουμε δίνοντας περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα. Μας είχαν αρνηθεί να μας δώσουν παραπάνω… Είχαμε κάνει ένα σχέδιο πώς θα οργανώσουμε τα πράγματα… Αυτά είναι πολύ δυσάρεστα πράγματα και καλύτερα να τα ξεχάσουμε διότι η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου από τότε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ Πικραμένος, ο οποίος από το 2009 έως το 2012 υπήρξε πρόεδρος του ΣτΕ.
Οι σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ
Αναφορικά με τις σχέσεις με την κ. Μέρκελ ο ίδιος δήλωσε: «Οι περιστάσεις στην αρχή ήταν αντίξοες διότι είχε δημιουργηθεί και μία παρεξήγηση. Ότι δηλαδή είχε τηλεφωνήσει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, να πει ότι το δημοψήφισμα είναι καλό πράγμα να γίνει. Πράγμα που δεν ήταν ακριβώς έτσι. Αυτό οδήγησε σε μία ψύχρανση, δεδομένου ότι οι Γερμανό το διέψευσαν. Χρησιμοποίησα τη γνωριμία του φίλου και κουμπάρου μου του υφυπουργού Τεχνολογίας και Έρευνας και του είπα να πει δύο καλές κουβέντες στη κυρία Μέρκελ. Ο Τόμας Ράχες μου έστειλε την επομένη ένα μήνυμα, ότι είχε επικοινωνήσει με τη Καγκελάριο, και πως περίμενε να με δει». Ήταν κάτι που όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, τον καθησύχασε αρκετά. Είχε ετοιμάσει μια μικρή εισαγωγή στην ομιλία του στα γερμανικά και αυτό «τον βοήθησε πολύ» για να σπάσει ο πάγος.
Τον εντυπωσίασε, πόσο καλά ενημερωμένη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος με τα ελληνικά πράγματα. «Είχαμε μια κουβέντα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Δεν ήταν ευχάριστη. Είχε παράπονα από συγκεκριμένους Έλληνες πολιτικούς. Δεν θα πω ονόματα. Άλλα περίμενε να συμβούν και άλλα συνέβησαν, άλλες υποσχέσεις είχε λάβει και άλλα έγιναν μετά. Τέτοια παράπονα είχε η Μέρκελ. Τόλμησα να της πω ότι δεν ανήκω στην πολιτική τάξη. Βρέθηκα σε αυτή τη θέση λόγω των προβλέψεων του ελληνικού Συντάγματος. Της είπα “σας παρακαλώ κυρία Καγκελάριε να με αντιμετωπίσετε όπως θα αντιμετωπίζατε έναν ανώτατο Γερμανό Δικαστή”».
«Είναι θλιβερό διότι από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στις Βρυξέλλες, μέχρι την ώρα που έφυγα, άκουγα συνέχεια τη λατινική έκφραση “πρέπει να τηρούμε τα υπεσχημένα”. Αυτό με ενόχλησε. Είπα ότι γνωρίζω ως δικαστής τι σημαίνει αυτή η φράση, και είμαι διατεθειμένος να τηρήσω τα υπεσχημένα. στο μέτρο που δεν εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, και στο μέτρο που βοηθούν τη χώρα. Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με ρώτησε “πώς μπορεί να βοηθήσει”».
«Αφού συναντήθηκε με όλα τα ελληνικά κόμματα, είχε πει να ζητήσουμε σαν χώρα τα project bonds για έργα και επενδύσεις, και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτά ζήτησα από τη κα Μέρκελ».
«Στα project bonds και στα δάνεια μου είπε εντάξει, αλλά μου λέει “ξέρετε τα προγράμματα που έρχονται από την Ελλάδα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα”. Με κόλλησε στο τοίχο. Τι να πω εκείνη την ώρα; Λέω στην Καγκελάριο, “χαίρομαι που μου το λέτε, θα φροντίσω από εδώ και στο εξής να τεκμηριώνονται πλήρως”. Η συνάντηση από ένα τέταρτο που ήταν προγραμματισμένη κράτησε 50 λεπτά και ήμασταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι».
Δεν έθεσε θέμα Grexit η Μέρκελ
Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής δεν έθεσε θέμα Grexit.