Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου συζητούν για τον εμβολιασμό των μαθητών και απαντούν σε ερωτήσεις
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου απαντούν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Παρακολουθήστε την ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορονοϊού, διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.
Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως η μετάλλαξη «Δ» δεν φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερα τα παιδιά, ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της αυξημένες κυκλοφορίας των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε.
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών», πρόσθεσε.
Με τη σειρά της η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε μία διαφάνεια με τους λόγους που οδηγούν στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο το γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης όσο και η παραπληροφόρηση.
Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια
Η κυρία Παπαευαγγέλου σε ερώτηση για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν παρατηρηθεί μετά τη δεύτερη δόση στα αγόρια από 12 έως 17 ετών, είπε πως ναι μεν είναι μία αναγνωρισμένη επιπλοκή, ωστόσο είναι σπάνια. «Θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Έδωσε δε ένα παράδειγμα λέγοντας πως σε 1.000.000 εμβολιασμούς παιδιών υπολογίζεται ότι «θα γλιτώναμε πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, και δύο θανάτους στις ηλικίες 12 με 17 ετών. Στα 50 με 60 παιδιά θα εμφανιστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, το οποίο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμος». Κατέληξε λέγοντας πως το όφελος είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.
«Δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ αντισωμάτων τα παιδιά»
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών που έχουν ήδη νοσήσει, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν χρειάζεται βιαστούν να το κάνουν προτρέποντας ο εμβολιασμός να γίνει 6 μήνες μετά τη λοίμωξη. Για το τεστ των αντισωμάτων καθηγήτρια υπήρξε κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν ενδείκνυται να κάνουν τεστ αντισωμάτων τα παιδιά για να δουν πόσο προστατευμένα είναι, καθώς δεν υπάρχει μαγικός αριθμός.
Σε ερώτηση για εμφάνιση παρενεργειών από το εμβόλιο μετά από καιρό, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι πρώτες εμφανίζονται έως και 3 μήνες.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω από 12 ετών, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως ακόμα δεν έχει δοθεί οδηγία για την Ελλάδα και αναμένονται περισσότερες μελέτες ώστε να πάρει το «πράσινο φως».
Ο θάνατος του 15χρονου μαθητή στην Αρκαδία λίγα 24ωρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, δεν συνδέεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία με τον εμβολιασμό του, ξεκαθάρισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως περιμένουν και τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις για να έχουν ένα πλήρες συμπέρασμα.