Με αναφορές-ύμνους στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου στον Χρήστο Λεοντή, στην ορχήστρα του και στα μέλη της χορωδίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, έπεσε η αυλαία του επιτυχημένου πρώτου φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης στο κατάμεστο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου. Η συναυλία με το έργο “Καντάτα Ελευθερίας” του Χρήστου Λεοντή που πραγματοποιήθηκε με διοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης και την στήριξη του Δήμου Ηρακλείου, εντυπωσίασε όλους με τον ίδιο τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη να διευθύνει την ορχήστρα με τους γνωστούς ερμηνευτές Γιάννη Κότσιρα, Ιωάννα Φόρτη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, με αφηγητές τους Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, Ουρανία Μπασλή και τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με διευθύνουσα την Λένα Χατζηγεωργίου.
Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής απευθυνόμενος στους παριστάμενους θεσμικούς εκπροσώπους και στους εκατοντάδες πολίτες ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την πρόσκληση στην γενέτειρα του και την οργάνωση του επιτυχημένου φεστιβάλ. Παράλληλα ο κ. Λεοντής σε κλίμα συγκίνησης αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, στην συνεργασία τους και στο μεγάλο έργο και την προσφορά του αείμνηστου δημιουργού. Επίσης εξομολογήθηκε ότι, ο Μίκης τον αποκαλούσε πρώτο γιό του και ότι, η αγάπη καμία φορά είναι πιο βαθιά όταν δεν φαίνεται. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους για τη παρουσία τους, ενώ έπλεξε το εγκώμιο ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία, την χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου.
Νωρίτερα καλωσόρισμα απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης στον κ. Λεοντή, στους μουσικούς, και πολίτες, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις Γεωργία Μηλάκη. Με την «Καντάτα Ελευθερίας», όπως ανέφερε, «κλείνει η αυλαία του φεστιβάλ και είναι, ένα μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έναν ύμνο στην Επανάσταση του 1821 του Ρήγα, του Σολωμού, του Μακρυγιάννη και του Κάλβου».
Παράλληλα η κα Μηλάκη αναφέρθηκε στο πρώτο επιτυχημένο φεστιβάλ της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Κρήτη, σε 12 διαφορετικά σημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία του νησιού μας και που η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και οι εντυπώσεις απ’ όλους θετικές. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον κ Λεοντή, όλους τους καλλιτέχνες, τον δήμο Ηρακλείου και όλους τους δήμους της Κρήτης για αυτή την συμπόρευση, καθώς και τη μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και την μαέστρο Λένα Χατζηγεωργίου.
Από την πλευρά της η Λένα Χατζηγεωργίου, μιλώντας δημόσια, αλλά και σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή που μας εμπιστεύτηκε. Επίσης όλα τα μέλη της χορωδίας για τη συνέπεια και την προσπάθεια που κατέβαλαν – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – και ειδικά την πιανίστα της χορωδίας Έλενα Περυσινάκη για την βοήθεια της». Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε η κα Χατζηγεωργίου στην Περιφέρεια Κρήτης, για την διαρκή και έμπρακτη στήριξη της.
Συναντήσεις Σταύρου Αρναουτάκη με Χρήστο Λεοντή και Φωτεινή Δάρρα
Ο καταξιωμένος δημιουργός Χρήστος Λεοντής στο διήμερο της παρουσίας του στο Ηράκλειο είχε συναντήσεις για θέματα Πολιτισμού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη ο οποίος την παραμονή παραβρέθηκε στην πρόβα-προετοιμασία της χορωδίας της Π.Ε. Ηρακλείου. Επίσης συνάντηση για ανάλογα θέματα είχε ο Περιφερειάρχης με την δημοφιλή καλλιτέχνιδα-ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα η οποία και παρακολούθησε μεταξύ των θεατών την συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο κηποθέατρο. Η Φωτεινή Δάρρα συμμετείχε πρόσφατα στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης με την επιτυχημένη συναυλία της στο Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με φόντο το ιστορικό μνημείο του κούλε. Από την συνεργασία τους με την Περιφέρεια Κρήτης, τόσο ο κ. Λεοντής, όσο και η κα Δάρρα, εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους στον κ. Αρναουτάκη, επαινώντας παράλληλα την υλοποίηση του επιτυχημένου φεστιβάλ Κρήτης στα ιστορικά μνημεία του νησιού καθώς και κάθε πρωτοβουλία και δράση της Περιφέρειας που προάγει την τέχνη, τον Πολιτισμό, την ιστορία του τόπου.
Κ. Φασουλάκης: Στόχος μας το φεστιβάλ να γίνει θεσμός
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης σε δηλώσεις του αναφέρεται στην μεγάλη επιτυχία του νεοσύστατου, πρώτου φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας, ότι, στόχος είναι το «Φεστιβάλ Κρήτης» να καταστεί θεσμός.
Όπως είπε, το Φεστιβάλ της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου σε όλη την Κρήτη, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και είχε την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη δήμων και εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Παράλληλα ο κ. Φασουλάκης πρόσθεσε, ότι «το μήνυμα μας πέρασε, καθώς μέσω των ποιοτικών μεγάλων εκδηλώσεων οι πολυπληθείς θεατές, ενημερώθηκαν, παρατήρησαν και θαύμασαν τα ιστορικά μας μνημεία στα οποία γινόταν οι εκδηλώσεις. Επίσης για την όλη επιτυχία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η καλή συνεργασία που είχαμε με τους Δήμους, τους φορείς Πολιτισμού του νησιού μας. Με το σύνθημα: ”οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία της Κρήτης” το ομώνυμο φεστιβάλ έδωσε ζωή και πρόβαλλε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας με παραστάσεις χορού, θεάτρου, μουσικής, με εικαστική εγκατάσταση και άλλες εκδηλώσεις που συνάδουν με αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάκης. Ο ίδιος ανέφερε, ότι, η αυλαία του φεστιβάλ “έπεσε” στα Ενετικά τείχη στο κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη του Ηρακλείου με την μεγάλη συναυλία του Χ. Λεοντή, ενώ απαρίθμησε τις άλλες 12 περιοχές του νησιού που έγιναν εκδηλώσεις, όπως: στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές, στην προβλήτα του Ενετικού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωϊκό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κουλέ στην Άπτερα Χανίων, στο Φρούριο Φιρκά Χανίων, στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης.
“Είναι χρέος όλων μας να γνωρίζουμε τα μνημεία μας, να τα μελετούμε και να τα αναδεικνύουμε. Είναι παράλληλα χρέος μας να τα προβάλλουμε καθώς αποτελούν «ζωντανές» παρακαταθήκες στις γενιές που έπονται. Είναι ενεργά σύμβολα ταυτότητας, αναφοράς και έμπνευσης για νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Στο πνεύμα αυτό, η Περιφέρεια υλοποίησε φέτος το Φεστιβάλ Κρήτης στα πολιτιστικά μνημεία από την μία έως την άλλη άκρη του νησιού », ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάκης, προσθέτοντας, ότι, αυτό είναι μια προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του απαράμιλλου πολιτιστικού πλούτου και μια μοναδική τουριστική προβολή της Κρήτης.