Η φράση «σκληρή κατάσταση που ζουν οι συνταξιούχοι» είναι «ΣΥΡΙΖΑϊκά», δεν συγκινεί τον υπ. Επικρατείας που παρουσίασε τα μισόλογα ως «κοινό ορθό λόγο».
Τα «πανηγύρια» και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αντί έστω μιας συγγνώμης για την αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία, τις πυρκαγιές, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τον εμβολιασμό, παρουσιάστηκαν μάταια ως… προϊόν αριστείας από τους γαλάζιους υπουργούς.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον παγίως «φιλόξενο» Άρη Πορτοσάλτε, έγινε απέλπιδη προσπάθεια να παρακάμψουν τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης και την επικοινωνιακή φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Για την καλπάζουσα ακρίβεια, τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, την επικίνδυνη αποτυχία επαρκούς εμβολιασμού και σειρά άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «συνομιλούμε απευθείας με την κοινωνία, δεν νομίζω ότι δούλεψε το μοντέλο της επιχειρούμενης συναίνεσης, γιατί προϋποθέτει μία κρίσιμη μάζα κοινού ορθού λόγου, που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οπότε θα προχωρήσουμε σε αυτό το μοτίβο».
Ο κ. Γεραπετρίτης, χρησιμοποιώντας… κοινό ορθό λόγο, είπε αμέσως μετά ότι «η χώρα πλέον προχωρά στη δημιουργία παραγωγικών οφελημάτων» και ότι «είναι νέος πλούτος που παράγεται, που θα πρέπει να διανεμηθεί με όρους ισότητας και δικαιοσύνης», αλλά καθώς για την ΝΔ και το νεοφιλελευθερισμό η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι άγνωστες λέξεις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «παραμένουμε πιστοί στην βασική μας κοσμοθεωρία, λιγότεροι φόροι – περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Πώς λοιπόν μπορεί να εξηγηθεί με τον «κοινό ορθό λόγο» Γεραπετρίτη η παροχολογία Μητσοτάκη; Όπως φαίνεται, με βιασμό της κοινής λογικής.
Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή γιατί δεν καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή … στην διετία της πανδημικής κρίσης που είχε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες για τον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι μας δεν υπέστησαν καμία απολύτως μείωση εισοδημάτων -το αντίθετο, με τις διαρκείς μειώσεις φορολογίας που έχουν γίνει στον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, κτλ., δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα ένα μεγαλύτερο πραγματικό εισόδημα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Άρα, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τις απώλειες για τον ιδιωτικό τομέα, να διατηρήσουμε και αυξήσουμε το πραγματικό εισόδημα για τους δημόσιους υπαλλήλους, έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το μέρισμα του νέου πλούτου». Με απλά λόγια, για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους την τελευταία διετία περιγράφεται ως αύξηση εισοδήματος κυρίως το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα είχαν μεγαλύτερες απώλειες…
Και επειδή ο κ. Πορτοσάλτε είναι παγίως ο «λαγός» όταν χρειάζεται να ειπωθούν λέξεις που είναι «απαγορευμένες» από το νεοφιλελεύθερο δόγμα, ο δημοσιογράφος άνοιξε θέμα «δώρου» προς τους συνταξιούχους πριν τις γιορτές του Δεκεμβρίου. «Υπάρχει περίπτωση στο τέλος του χρόνου … να πάρουν δώρο οι συνταξιούχοι;» ρώτησε ο κ. Πορτοσάλτε. Αλλά ο κ. Γεραπετρίτης «έκανε το δύσκολο»: «Ξέρετε, η έκφραση δώρο δεν ταιριάζει με την δική μας κοσμοθεωρία».
Η απαξία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αποκαλύφθηκε στις δύο επόμενες φράσεις των συνομιλητών. Γιατί ο κ. Πορτοσάλτε είπε ειρωνευόμενος «να πάρουν ένα επίδομα αλληλεγγύης, να αντιμετωπίσουν την σκληρή κατάσταση που ζουν, να το πω “ΣΥΡΙΖΑϊκά” κ. Γεραπετρίτη μήπως σας συγκινήσει αυτό;».
Και ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την αναφορά στην «σκληρή κατάσταση που ζουν» οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτι «το ΣΥΡΙΖΑϊκό, είναι βέβαιο ότι δεν θα με συγκινήσει».
Πίσω από αυτό τον φαιδρό διάλογο, φυσικά, έπρεπε να μείνει η υπόνοια ότι θα διαμεμηθεί επίδομα πριν τις γιορτές. Το είπε ο κ. Γεραπετρίτης σε απλά… ΣΥΡΙΖΑϊκά: «Αν υπάρξει περαιτέρω νέος πλούτος, είναι βέβαιο ότι θα το αξιολογήσουμε. Όλοι οι πολίτες θα πάρουν το μέρισμα που τους αναλογεί, έτσι ώστε να υπάρχει “δίκαιη ευημερία”».
Πηγή: avgi.gr