Της Γεωργίας Πιστόλλα
Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης στη Κρήτη είναι μήνες που οι αγρότες μας κόβουν τα σταφύλια. Από αυτά άλλα προορίζονται για εξαγωγή σε άλλες χώρες, άλλα τα απλώνουν για να ξεραθούν και να πάρουν τη σταφίδα και άλλα για κρασί και για ρακί. Μήνες που μοσχοβολούν οι δρόμοι μούστο σε πολλά χωριά της Κρήτης.
Όμως δεν είναι πάντα όλα τα σταφύλια καλά, περιέχουν αρκετές ρόγες χτυπημένες , ταλαιπωρημένες ακόμη και σάπιες. Αυτές πρέπει να τις αφαιρέσουν, και αποτελούν τις λεγόμενες κακοσταφίδες ή καραμπουτζέ σε περίπτωση που τις αποξηράνουν γιατί μαυρίζουν.
Αυτές τις κακοσταφίδες ή καραμπουτζέ δε τις πετούσαν παλαιότερα αλλά τις έδιναν συνήθως στο φετσολαδά. Επειδή το προϊόν αυτό ήταν χαμηλής ποιότητας έμεινε στο λαό να χρησιμοποιεί τη λέξη Καραμπουτζέ όταν ήθελε να χαρακτηρίσει κάποιον χαμηλής ποιότητας, τιποτένιο.
Τελευταία γίνεται προσπάθεια από τους κάθε λογής διοικούντες να δημιουργούν μεγαλύτερες ανισότητες μέσα στη κοινωνία με συντηρητικές συμπεριφορές και αξίες , με αντιλαϊκά νομοσχέδια και πρακτικές που συναντάμε τόσο στο μικρόκοσμο μας (εργασία μας, σχολεία..) όσο και σε πολλές χώρες. Ας μην τους επιτρέψουμε να μας φέρονται ως πολίτες Καραμπουτζέ αλλά ως Ανθρώπους με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Το χρωστάμε στην ιστορία του ανθρώπινου είδους και στους Μεγάλους που δημιούργησε στην εξέλιξη του!
*Γεωργία Πιστόλλα, Δρ Πανεπιστημίου Κρήτης