Το δεύτερο, μέσα σε λίγους μήνες, έκτακτο δωράκι 4.500.000 € κρατικό χρήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εκκλησία της Ελλάδας και της Κρήτης, αλλά και σε άλλους θρησκευτικούς φορείς όπως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος! Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε χθες και είναι η συνέχεια μιας ανάλογης απόφαση που πάρθηκε στις 30 το περασμένου Μαρτίου με την οποία οι ίδιοι εκκλησιαστικοί φορείς χρηματοδοτήθηκαν (και τότε… εκτάκτως, λόγω covid) με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ είναι γνωστή και μια ακόμα χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία της Αμερικής. Δηλαδή, τουλάχιστον 16,5 εκατομμύρια ευρώ στην Εκκλησία, τους τελευταίους μήνες, εκτός φυσικά με τις τακτικές επιδοτήσεις που δίνει το κράτος στην Εκκλησία!
Κι όλα αυτά για να κάνει η Εκκλησία (της Ελλάδας, της Κρήτης αλλά και το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο) φιλανθρωπίες, για τις τις οποίες φυσικά μαζεύει χρήματα και από τους πιστούς!
Ιδού λοιπόν τα λεφτόδεντρα, μπορεί να μην υπάρχουν για την χειμαζόμενη κοινωνία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν για το ΕΣΥ, αλλά υπάρχουν για τις Ιερές Συνόδους της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Κρήτης, για το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος. Και μάλιστα τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, σε αντίθεση με τους “κοινούς θνητούς”…
Στις 30 Μαρτίου 2021
Η καταβολή της εφάπαξ επιχορήγησης αφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4301/2014, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών τους λόγω του κοροναϊού και την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου τους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας.
Το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα, προβλέπεται ότι θα οριστούν με ΚΥΑ.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2021
Δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης
1.Δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης είναι:
α) Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου, β) το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), γ) τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.) του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α’ 223), δ) τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, ε) οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α’ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών, στ) οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και ζ) οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α’305).
Άρθρο 7
Ακατάσχετο – υποχρεώσεις
1.Το ποσό της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλη γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.
2.Οι δικαιούχοι της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης εξαιρούνται της υποχρέωσης εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 83 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).