Επεισόδια ξέσπασαν χθες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίες γυναικών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με διαδηλώτριες οι δυνάμεις των Ταλιμπάν τις ξυλοκόπησαν και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.
Τουλάχιστον μία από τις συμμετέχουσες τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που δημοσίευσαν εικόνες μια γυναίκας με αίμα να κυλάει στο πρόσωπό της.
Rabia Sadat one of the today’s protestor in #Kabul beaten by Taliban.#Afghanistan. pic.twitter.com/1s3El4TZHW
— Zaki Daryabi (@ZDaryabi) September 4, 2021
Video: A number of women rights activists and reporters protested for a second day in Kabul on Saturday, and said the protest turned violent as Taliban forces did not allow the protesters to march toward the Presidential Palace. #TOLOnews pic.twitter.com/X2HJpeALvA
— TOLOnews (@TOLOnews) September 4, 2021
Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90». Όμως, βρέθηκαν αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν και ακολούθησαν προπηλακισμοί.
«Φαίνεται πως οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται πλέον», ανέφερε μέσω Twitter ο Αφγανός δημοσιογράφος Ζάκι Νταριάμπι.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση γυναικών στην στην Καμπούλ, που βρίσκεται από τη 15η Αυγούστου υπό τον έλεγχο των φονταμεταλιστών ισλαμιστών, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Ηγέτες των Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στη χώρα, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Ήδη υπάρχουν στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους με τις ανησυχητικές ενδείξεις να δείχνουν επιστροφή στους αυστηρούς περιορισμούς του παρελθόντος.
Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή. Τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.
Δημοσίευμα του Guardian σημειώνει πως εδώ και μέρες έχουν ζητήσει από τις περισσότερες γυναίκες να μείνουν στο σπίτι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο για «λόγους ασφαλείας». Σύμφωνα με Αφγανές γυναίκες, κι άλλοι ασφυκτικοί κανόνες εφαρμόζονται ανεπίσημα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν την Τρίτη στο BBC, που είπε πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη και αρκέστηκε να διαβεβαιώσει πως θα έχουν ρόλο.
Στις δυτικές χώρες παρακολουθούμε το δράμα των γυναικών στο Αφγανιστάν… Αμήχανα, μην μπορώντας να επηρεάσουμε τους κυβερνώντες για το επίπεδο της δικής μας ζωής, πόσο μάλλον της ζωής στο μακρινό Αφγανιστάν…
Η φράση “δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90” στα πλακάτ των γυναικών της Καμπούλ θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου. Και οι Ελληνίδες δεν είμαστε αυτές της δεκαετίας του ’90… Έπεσα θύμα της νευρικής ανορεξίας στα 14, ενώ ήμουν ένα λαμπρό κοριτσάκι και άριστη μαθήτρια. Πέρασα μαρτυρική ζωή, με μακροχρόνιες και επίμονες μάχες με την κατάθλιψη, δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω όλα τα όνειρά μου, ενώ απέκτησα μόνιμες βλάβες στην υγεία μου. Και αναγκάζομαι τώρα να βλέπω τις βρωμομοντέλες των ΄90s να προβάλλονται ακόμα, να προσλαμβάνονται με χρυσά συμβόλαια, να παντρεύονται υπουργούς και να μιλάνε και δημόσια σαν φιλόσοφοι… Μενεγάκη, Μπαλατσινού, Κουλιανού κ.α. Πότε θα γίνει αντιληπτό ότι τώρα δεν είμαστε στα ΄90s και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αγαπάει αυτό που είναι, να του αρέσει ο εαυτός του.