Στην συνεδριακή εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης(ΕΣΠΑ) 2021-2027 αλλά και της διαβούλευσης που διεξήχθη για το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027 που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, συμμετείχε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων και κοινωνικών εταίρων του νησιού μας, ο Γιάννης Κουράκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο όπου η κοινωνία μας δοκιμάζεται τόσο από την πανδημία όσο και από τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες και από τις συνέπειες αυτών, και τόνισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο έργων και δράσεων για την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσδίδουν στην Κρήτη μια μοναδικότητα και έχουν να κάνουν με τη γεωγραφική της θέσης στο κέντρο της Μεσογείου, τη γεωφυσική της μορφολογία και το περιβάλλον της, τη νησιωτικότητα, το μινωικό πολιτισμό αλλά κυρίως τους ανθρώπους της και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να εξειδικευτούν στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ο κ. Κουράκης συνέχισε λέγοντας ότι η πανδημία ανέδειξε τη σημασία και το ρόλο του δημόσιου τομέα και του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης αλλά και του σημαντικού ρόλου των ΟΤΑ, μέσω των δράσεων που ανέπτυξαν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν για στήριξης της κοινωνίας με ποικίλα μέσα και τρόπους.
Αποτέλεσμα της διαπίστωσης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κουράκης είναι η επιτακτική ανάγκη στήριξης του δημόσιου τομέα και κυρίως των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και αρμοδιότητες.
Αναφερόμενος τώρα στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης και ιδιαίτερα στον νέο ΒΟΑΚ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα ούτως ώστε εκτός των τμημάτων του νέου οδικού άξονα για τα οποία έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, να ανακοινωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τα τμήματα του ΒΟΑΚ από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.
Επίσης να δρομολογηθείη σύνδεση του νέου Οδικού Άξονα με την Ιεράπετρα καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου του Νότου, δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα(Μεσσαρά) αλλά και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.
Επίσης ο κ. Κουράκης στην τοποθέτηση επεσήμανε ότι στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη την περίοδο 2021-2027 πρέπει να σχεδιαστούν υποδομές και δράσεις αναφορικά με:
– τη στήριξη της υπαίθρου και των αγροτών και των σύγχρονων επιχειρηματικών σχημάτων (οργανώσεις παραγωγών, ψηφιακοί και άλλοι νέου τύπου συνεταιρισμοί) με παράλληλη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (γεωργία ακριβείας) .
– τη μετάβαση του σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
– τη στήριξη και τη συνεργασία με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης
– την θωράκιση της Κρήτης από τα έντονα καιρικά και φυσικά φαινόμενα
– τη στήριξη του πολιτισμού και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Κρήτη
– τη στήριξη των κοινωνικών δομών και την ανάπτυξη δράσεων για την άρση των ανισοτήτων και της φτώχειας
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την Κρήτη αλλά και τα ζητήματα της ενέργειας, τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και να υπάρξει άμεσα κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Λινοπεράματα και Ξυλοκαμάρα, ενώ παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών αυτών.
Όσο δε για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Κουράκης είπε ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων των ΟΤΑ ή των πολιτών στη βάση της λεγόμενης «Ενεργειακής Δημοκρατίας» που σημαίνει ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να διαχέονται στου πολλούς δηλ. στις τοπικές κοινωνίες και όχι στα μεγάλα Fund και στους λίγους.