Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας τον Σοσιαλισμό!» το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στο Λασίθι!
Δεκάδες ντόπιοι και νέοι συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο που οργανώθηκε από την ΟΒ Ιεράπετρας της ΚΝΕ με τίτλο: «Γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας – γινόμαστε οι επαναστάτες του 21ου αιώνα». Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των «Αετόπουλων» Κυδωνάκη και του «Δασκάλου» Νίκου Τομαδάκη, που ζωντάνεψαν την ιστορία μπροστά στα μάτια των παρευρισκωμένων μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες.
Ο ιστορικός περίπατος περιλάμβανε τα τρία βασικά χωριά της αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής: Το Κάτω Χωριό, το Πάνω Χωριό , και την Επισκοπή. Τα συγκεκριμένα χωριά απέχουν μεταξύ τους 200-300 μέτρα και την περίοδο εκείνη είχαν γύρω στους 3000 κατοίκους. Ενώ για το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν αυτά τα τρία χωριά στην πάλη ενάντια στον κατακτητή είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των 600 μελών του ΚΚΕ το 1943 στην περιοχή της Ιεράπετρας ήταν σε αυτά τα 3 χωριά, όπως αντίστοιχα η πλειοψηφία των 600 ΕΠΟΝιτών, ενώ την ίδια χρονιά μόνο στο Πάνω Χωριό ο ΕΛΑΣ αριθμούσε 150 αντάρτες. Ήταν μάλιστα αυτοί οι πρώτοι που μπήκαν θριαμβευτικά στην Ιεράπετρα την μέρα της απελευθέρωσης όταν μία συγκλοντιστική λαοαθάλασσα 10.000 ανθρώπων αποθέωνε τους ελευθερωτές.
Κατά την διάρκεια του ιστορικού περίπατου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία κτιρίων που στέκονται ακόμα και σήμερα , το κτίριο που μαζεύονταν τα Αετόπουλα, το κτίριο της ΕΠΟΝ, καθώς και το κτίριο του Ιταλικού και αργότερα Γερμανικού Αρχηγείου, όλα στην πλατεία του Κάτω Χωριού. Μάλιστα το κτίριο των Αετόπουλων βρισκόταν κάτω από την μύτη των Ιταλών, ακριβώς απέναντι από το Αρχηγείο τους. Την απάντηση στο εύλογο ερώτημα «Πώς γίνεται να μην τους έπιασαν στα πράσσα οι Ιταλοί», έδωσε ο «Δάσκαλος» Τομαδάκης: «Είχαμε ένα άτομο περιφρούρηση, όταν πλησίαζε κάποιος Ιταλός εδίνε το συνθηματικό, βάζαμε να παίζει το γραμμόφωνο και αρχίζαμε τον χορό, έτσι οι κατακτητές νόμιζαν πως απλά μαζευομάστε να διασκεδάσουμε.»
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα σπίτια ιστορικών μελών – πρωτεργατών του ΕΑΜ στα χωριά, του Αριστείδη Δερμιτζάκη, της Ξενούλας Γράσσου (η οποία ήταν η πρώτη νεκρή των γεγονότων της Ιεράπετρας του 1945 σε ηλικία 18 χρονών), του Δημήτρη Καζαντζάκη, του Μανολή Φραγκούλη, του Μιχάλη Χαμηλού, της Ευθυμίας Καζαντζάκη, του Γιάννη Γράσσου, του Θοδωρή Φραντζεσκάκη, του Κωστή Δραγατάκη.
Ο ιστορικός περίπατος κατέληξε στο καφενείο του Δημήτρη Καζαντζάκη , όπου συνεδρίαζε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Το οποίο μάλιστα κάηκε 2 φορές από ομάδες Μπαντουβάδων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις οικογένειες Γράσσου και Καζαντζάκη που υπέφεραν όσο κανείς άλλως από τις δυνάμεις κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση.
Από την συζήτηση για αυτές τις λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν στα τρία χωριά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χρήσιμα συμπεράσματα για τους σημερινούς αγώνες που δίνει ο λαός μας και η νεολαία για να ζήσει σε μία άλλη κοινωνία, «Της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!» όπως λέει και το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Η ίδια η πορεία της αντιστασιακής δράσης και σε αυτά τα τρία χωριά όπως και συνολικότερα, δείχνει πως μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα οι συσχετισμοί να είναι αρνητικοί, ο αντίπαλος να φαίνεται παντοδύναμος, αλλά έχει τις δικές τους δυσκολίες που προκύπτουν από το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, τις αντιπαραθέσεις και τις κόντρες μεταξύ των εκμεταλλευτών. Ενώ ταυτόχρονα ο λαϊκός παράγοντας αναδεικνύεται στην κρίσιμη δύναμη που μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, ιδιαίτερα όσο δυναμώνουν οι δυνάμεις των πρωτοπόρων αγωνιστών που αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και παλεύουν ώστε ο πλούτος να πηγαίνει στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των πολλών, όσο πυκνώνουν οι γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην πορεία μαζικοποίησης των ΕΑΜικών Οργανώσεων και του ΚΚΕ στα τρία χωριά την περίοδο της Κατοχής υπήρχαν σημαντικές κατακτήσεις όπως να ακυρωθεί στην πράξη η απαγόρευση συναθροίσεων, να παραδοθούν τρόφιμα από τις δυνάμεις κατοχής έπειτα από μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες οικογένειες που τα είχαν ανάγκη και πολλά άλλα.
Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτά τα συμπεράσματα καθώς παντού μπορεί να δει κανείς την αποτυχία του συστήματος της εκμετάλλευσης, την ρευστότητα των συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο λόγω κυρίως της πορείας αλλαγής συσχετισμών στη κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την καταστολή που εντείνεται με διάφορους τρόπους για να προβλεφθεί μία μελλοντική κοινωνική έκρηξη είναι ένας ακόμα δείκτης που φανερώνει τί πραγματικά φοβούνται. Ενώ την ίδια ώρα δεκάδες είναι τα παραδείγματα ότι ο λαός έχει την δύναμη να πάρει την κατατάσταση στα χέρια του, από την πορεία της πανδημίας με τους αγώνες των υγειονομικών, των εργαζομένων συνολικά, των συγκλονιστικών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, την συγκλονιστική μάχη του λαού της Μυτιλήνης με γυμνά χέρια απέναντι στα πάνοπλα ΜΑΤ για να μην γίνει ο τόπος του ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλα και με το χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα του μεγάλου κύματος λαϊκής αλληλεγγυής προς τους πυρόπληκτους, αλλά κυρίως των ίδιων των πυρόπληκτών που οργανώνονται και διεκδικούν να αποκατασταθούν 100% από το κράτος.
Τέλος ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Επισκοπής, ενώ πραγματοποιήθηκε και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.
Το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Λασίθι συνεχίζεται :
Στην Ιεράπετρα:
- Σάββατο 4/9 στην Ιεράπετρα: Τουρνουά μπάσκετ 3on3 και τουρνουά βόλεϊ, στις 5μμ στο «Ανοιχτό»
- Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Μίνως
Stand up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Σπήλιο Φλώρο
Κρητικό γλέντι με τον Μαθιό και Ραφαήλ Δαμουλάκη
Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ
Στον Άγιο Νικόλαο:
- Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στην Λίμνη
Stand up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Σπήλιο ΦλώροΘα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ