Τέλος χρόνου για τον εμβολιασμό των υγειονομικών εντός του χρονικού πλαισίου που έδωσε ως τελεσίγραφο η κυβέρνηση για να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση κατά του κορονοϊού τίθενται σε αναστολή, ενώ για να καλυφθούν τα κενά και οι όποιες αρρυθμίες το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί, πολλοί εκ των οποίων βλέπουν τις άδειες τους να πηγαίνουν πίσω, αφού η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανάκληση αδειών σε δημόσιες δομές υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, προχωρώντας σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις το πρωί της Τετάρτης, έξω από τα νοσοκομεία.
Επιπλέον, την Πέμπτη το πρωί προγραμματίζουν στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.
«Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τόνιζε η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία καλούσε στις αυριανές κινητοποιήσεις.
Ελλείψεις
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο «Άγιος Ανδρέας» προχώρησαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη.
Υπολογίζεται ότι από αύριο η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία είναι εδώ και πολλές ημέρες στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 500 σε σύνολο 5.000.
Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 120 από 600 που ήταν στις αρχές Αυγούστου, ενώ στο «Ιπποκράτειο» οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 100 από τους 300 στις αρχές του Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 240 από 630 στις αρχές Αυγούστου.
Χθες, ο τέως πια αναπλ. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, είπε.
Μάλιστα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα απ’ τις υποχρεωτικές αναστολές εργασίας υγειονομικών, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.