Αυτουργός στο κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού είναι η κυβέρνηση με την πολιτική της, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επισήμανε στην ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τους πυρόπληκτους.
«Καμία συγνώμη πρωθυπουργού και καμία ελάχιστη συνεννόηση, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να σβήσουν τις ευθύνες, δεν μπορούν να παραγράψουν αυτό το έγκλημα, τόνισε και συνέχισε «μία συνεννόηση που επιχειρήθηκε και σήμερα στον ανασχηματισμό και παρότι ο κ. Αποστολάκης αρνήθηκε και τα ερωτηματικά παραμένουν, η όλη υπόθεση κατέδειξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή στρατηγική αλλά και ευκολία να αξιοποιούν ένα πολιτικό πρόσωπο». Αυτή η κοινή στρατηγική συνίσταται στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, τα δισ. που θα φορτωθεί ο λαός από το Ταμείο Ανάκαμψης για να πάνε όχι σε αντιπυρικό, αντιπλημμυρικό ή αντισεισμικό σχεδιασμό, ούτε σε νοσοκομεία, σχολεία, για την ενίσχυση του εισοδήματος μικρών βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα κονδύλια αυτά θα πάνε συστημένα σε μονοπωλιακούς ομίλους για να εγγυηθούν τις πράσινες μπίζνες, με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πολιτική κόστους – οφέλους αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες
Επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, από τη δεκαετία του ’90 ακόμα, έχει ως βάση την καταστολή και διαχείριση της καταστροφής και όχι την πρόληψη, γιατί αυτή κοστίζει περισσότερο, είναι η λογική κόστους – οφέλους που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, όχι όμως για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Υπενθύμισε ότι ακόμη και στον τελευταίο νόμο για την Πολιτική Προστασία, ο ν. 4662/20, το ΚΚΕ είχε καταγγείλει ότι ο προσανατολισμός ήταν στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες για το λαό. Σε αυτό το νόμο χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι λαμβάνονται υπόψη οι «πόροι», δηλαδή το κόστος που συναρτάται με τις υπόλοιπες πολιτικές του κράτους, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν δίνει προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες.
Αναφερόμενος στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, επισήμανε ότι ανοίγει ο δρόμος στους επενδυτές για να κάνουν μπίζνες πάνω σε καμένα με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση το άρθρο 6 θα μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα αναδάσωσης όχι οι δασικές υπηρεσίες, αλλά οι ανάδοχοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδρύματα κ.α., στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να φέρεται στο λαό σαν να είναι άβουλος ή μοιραίος. Ο λαός κατανοεί πως ο εχθρός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κατανοεί ότι ο άνθρωπος σήμερα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να δαμάσει τη φύση, όχι να την καταστρέψει αλλά να την αξιοποιήσει, να την κάνει σύμμαχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την ανάπτυξη και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Για το λαό είναι μονόδρομος η επιλογή ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που δεν θα υπηρετεί το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με λαϊκή εξουσία και κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη