Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων) η τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης».
Πρόκειται για τη δεύτερη ανάγνωση, άρα για την κατ’ άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση.
Όπως υπενθυμίζει η «Εφ.Συν.» και ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος το «σπάσιμο» και η μετάθεση της συζήτησης και ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο είχε «καρφωθεί» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κυβερνητική μεθόδευση «χρονοκαθυστέρησης» ενόψει των σοβαρών αμφιβολιών για το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο ακόμη και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί κατέστησαν το μεν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ίδια την έκθεσή του που συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο, επιφυλακτικό ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση -πρακτικά στο δημόσιο χρέος- του νέου συστήματος, τη δε Κομισιόν να θέτει ανεπίσημα διακριτικά τα σχετικά ερωτήματα, καθώς ήδη της έχουν υποβληθεί αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές (όπως από τον Δ. Παπαδημούλη).
Πάντως, στην τελευταία, πριν από την αυγουστιάτικη διακοπή της Βουλής και τη μετάθεση της συζήτησης, συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ακρόαση φορέων να εξελίσσεται σε καταιγιστική κριτική του νομοσχεδίου και της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου απέφυγαν να απαντήσουν στα ουσιώδη ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και το κόστος της ιδιωτικής σύνταξης (βλέπε «Εφ.Συν.» 1/8/2021, Χρ. Κοψίνη, «Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης»).