Με αποψίλωση των πανεπιστημιακών τμημάτων συνεχίζει η κυβέρνηση να απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση αφού εκτός από τη «σφαγή» 40.000 υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, δεκάδες Τμήματα παθαίνουν πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές.
Δείτε: “Σφαγή” των υποψηφίων: Εκτός ΑΕΙ 40.000 με κυβερνητική επιλογή
Οι σχολές που κανένας υποψήφιος από τα ΓΕΛ δεν πέτυχε να εισαχθεί είναι η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης (0 εισακτέοι για 108 θέσεις) και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας (0 εισακτέοι για 159 θέσεις).
Σχολές με ελάχιστους εισακτέους
Ωστόσο υπήρξαν και σχολές που οι εισακτέοι είναι πολύ λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Πάτρας που έχει 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις, Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις, το Μαθηματικό Καστοριάς 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις και στη Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχολές με 200 ή ακόμα και 300 θέσεις οι εισακτέοι είναι από 5 έως 10 άτομα. Για παράδειγμα στο Μαθηματικό Σάμου με 305 θέσεις μπήκαν μόλις 6 φοιτητές. Στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, μόλις ένας υποψήφιος από τα ΓΕΛ κατάφερε να εισαχθεί σε σύνολο 102 διαθέσιμων θέσεων (εισήχθησαν 13 υποψήφιοι από ημερήσια ΕΠΑΛ). Στη Σχολή Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, εισήχθησαν μόλις 3 υποψήφιοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε σύνολο 342 διαθέσιμων θέσεων.
Ορισμένα ακόμα παραδείγματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τα ακόλουθα:
- Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας Και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) 178 θέσεις – 2 εισακτέοι
- Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη) 185 θέσεις – 3 εισακτέοι
- Συστημάτων Ενέργειας (Λάρισα) 132 θέσεις – 3 εισακτέοι
- Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι) 223 θέσεις – 3 εισακτέοι
- Μηχανικών Περιβάλλοντος (Αγρίνιο) 157 θέσεις – 4 εισακτέοι
- Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Άμφισσα) 206 θέσεις – 5 εισακτέοι
- Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) 154 θέσεις – 5 εισακτέοι
- Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) 151 θέσεις – 5 εισακτέοι
- Μαθηματικών (καστόρια) 144 θέσεις – 6 εισακτέοι
- Περιβάλλοντος (Λάρισα) 113 θέσεις – 6 εισακτέοι
- Δασολογίας Και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) 220 θέσεις – 7 εισακτέοι
Νίκος Φίλης: «Προμελετημένο έγκλημα»
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μετά τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας.
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «προμελετημένο έγκλημα» σε βάρος των φετινών τις φετινές βάσεις που όπως τονίζει επιβεβαιώνουν ότι «το Υπουργείο θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν
Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)». «Μια ακόμη “αριστεία” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη! Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ», σχολιάζει ο τομεάρχης Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη:
«Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συντελέστηκε και έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα με τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας. Που μεταξύ άλλων εξωφρενικών επιτυγχάνουν το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!
Οι συγκρίσεις των ετών 2020-2021 είναι άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Το Υπουργείο θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)
Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:
2020: Υποψήφιοι 105420, εισήχθησαν 81413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%
2021: Υποψήφιοι 103468, εισήχθησαν 63239. Έμειναν έξω 40229, ποσοστό επιτυχίας 61%
Άρα η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9000 που ισχυρίζονταν το Υπουργείο).
Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:
2020: Υποψήφιοι 76411, εισήχθησαν 66953. Έμειναν έξω 9458, ποσοστό επιτυχίας 88%
2021: Υποψήφιοι 75435, εισήχθησαν 50421. Έμειναν έξω 25014, ποσοστό επιτυχίας 67%
Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλεόν ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ.
Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα που παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα Τμήματα με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες Περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος.
Μια ακόμη “αριστεία” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!
Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Τα 18.174 “παιδιά της πανδημίας” στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, “ας φάνε παντεσπάνι”.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση».