Όλα πήγαν καλά, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά κι ας κάηκαν εκατομμύριο στρέμματα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ομιλία του στην Βουλή παρουσιάζοντας μία εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητα και φυσικά δεν αναγνώρισε πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες.
Για όλα φταίει η κλιματική κρίση και ο καύσωνας είπε ο κ. Μητσοτάκης που ακολούθως θέλησε να μεταθέσει την συζήτηση από το πεδίο των ευθυνών για την πρωτοφανή καταστροφή στην επόμενη ημέρα και στα θετικά μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων, αποκατάστασης των δασών και προετοιμασίας για το μέλλον. Και στο πεδίο αυτό έμεινε πιστός στην αρχική γραμμή: περαιτέρω συγκεντροποίηση των υπηρεσιών πρόληψης και πυρόσβεσης, αναδασώσεις με διαφορετικά ήδη δένδρων, είσοδος των ιδιωτών μέσω του θεσμού του αναδόχου στην αποκατάσταση των δασών και ιδιωτική ασφάλιση των περιουσιών για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός δόμησε την ομιλία του σε τέσσερα ερωτήματα: “Πόσο είχαμε προετοιμαστεί, τι πήγε λάθος, πώς θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν και με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσο μακροπρόθεσμα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής”. Κάνοντας αντίστιξη με το Μάτι ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο για να αποφευχθούν οι νεκροί πέτυχε πλήρως, υπήρχε σχέδιο εκκενώσεων των κατοικημένων περιοχών που απέδωσε, οι καθαρισμοί δασών είχαν γίνει, η Πυροσβεστική λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα μέσα πυρόσβεσης ήταν περισσότερα από κάθε φορά. Γενικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καταστράφηκαν περιουσίες και ένα εκατομμύριο στρέματα αλλά η καταστροφή ήταν μικρότερη από αυτή που θα υπήρχε αν δεν είχε ενεργήσει άψογα ο κρατικός μηχανισμός.
Εν κατακλείδι στο ερώτημα τι έφταιξε ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την απάντηση ότι ενώ όλα πήγαν καλά η κλιματική αλλαγή και η ένταση των φαινομένων δημιούργησαν καινούργια δεδομένα που δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Ο κ. Μητοστάκης είπε ότι “η συγγνώμη που είπε είναι προσωπική ηθική στάση και παράλληλα ένα μήνυμα, είναι σύνθημα για δράση και ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία για να γίνουμε καλύτεροι”.
Αλλά και το πεδίο των αποζημιώσεων ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά και ήδη οι πληγέντες ενισχύονται. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάθεση στον Σταύρο Μπένο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και κάλεσε σε συναίνεση τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην εθνική όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια.
Επέμεινε στο σχέδιο των εκκενώσεων λέγοντας “ότι τα δέντρα και τα σπίτια θα ξαναγίνουν αλλά οι άνθρωποι δεν ξαναγυρίζουν πίσω”. Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι υποτιμώντας το σχέδιο εκκενώσεων δείχνει μικροψυχία.
Υπεραμύνθηκε συνολικά του επιτελικού κράτους για να προλάβει όπως είπε την κριτική του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννήματα λέγοντας ότι το εκπροσωπεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο Άκης Σκέρτσος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ παλαιότερα το εκπροσωπούσαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Παππάς.
Κάνοντας γενική αναφορά στην κλιματική κρίση είπε ότι έγκαιρα η κυβέρνηση εξασφάλισε 18,5 δις ευρώ μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης για την προσαρμογή της οικονομίας.
Το μοναδικό πρόβλημα που εντόπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην πρόληψη και την προετοιμασία των δασών, πρόβλημα που απέδωσε ευθέως στα δασαρχεία και προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία η οποία θα αναλάβει τον καθαρισμό των δασών και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι και τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων περνάνε σε ιδιώτες μέσω χορηγιών οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τη μελέτη αλλά και την εκτέλεση των έργων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τους ιδιώτες στα δάση έβαλε στο τραπέζι και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προαναγγέλλοντας έως και την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών.