Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια της Άγκυρας στο εγγύς μέλλον με επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού εξαγωγών όπλων Rosoboronexport, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η αρχική αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων S-400 προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα και έχει απειλήσει με νέες κυρώσεις, αν αυτή αγοράσει και άλλα σημαντικά οπλικά συστήματα από τη Μόσχα.
Υπενθύμιζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, όπως έχει υπογραμμίσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ρωτήθηκε για το εάν υπήρξε κάποια στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτηκε να αποδεχτεί τη μεταφορά των πυραύλων S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση.
“Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Θα επαναλάβω ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να κλείνει την πόρτα σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα. Σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πράις εμφανίστηκε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.
“Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Δεν συμβαδίζουν με τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Πράις εξήγησε ότι τις συγκεκριμένες θέσεις τις έχει μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους συνομιλεί, ενώ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, “αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (στους Τούρκους αξιωματούχους). Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει φυσικά την ευκαιρία να δει τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να προβώ σε μια προεπισκόπηση αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους”.