Οι… θεϊκές συμπτώσεις τον καιρό του “Μωυσή” ή, όπως λέμε, “Βρεεέ κορόιδο μπαρμπέρη”!

Του Γιώργου Δημητρίου

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και το ρόλο τους στις δασικές πυρκαγιές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εγκατάστασή τους σύμφωνα με μελέτες και την επιστημονική βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιήσω καταδεικνύουν την ανάγκη η τοποθεσία κάθε συστάδας ανεμογεννητριών να συμπληρώνει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

α) Να υπάρχουν βουνά με μεγάλο υψόμετρο και

β) Να μην υπάρχουν κοντά δασικές εκτάσεις.

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα, όλως τυχαίως θα μπορούσε ενδεχομένως να ακυρώσει τον τίτλο της ταινίας του αγαπημένου μου σκηνοθέτη και συντοπίτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, ’’ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι’’ και να αντικατασταθεί με τον τίτλο ’’ο Θεός αγαπάει τις ανεμογεννήτριες’’.

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ  ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ

Δεν μπορώ να πω την γνώμη μου, δεν θα ήθελα για ευνόητους λόγους. Ομως θα παραθέσω μια σειρά ερωτημάτων που νομίζω ότι άλλοι είναι αρμόδιοι να ερευνήσουν εάν πρόκειται για ‘’θεικές’’ συμπτώσεις ή  για κάτι πολύ σοβαρότερο. Δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανένα είτε εμμέσως είτε αμέσως, άλλωστε δεν είμαι σε θέση να το κάνω. Ως πολίτης έχω ερωτήματα:

  • Στην Αττική μένει ο μισός πληθυσμός καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ναι ή όχι; Εχει απομείνει βουνό με υψόμετρο εκεί χωρίς να έχει καεί το δάσος του; Εάν ήθελε να επενδύσει μία εταιρεία ανεμογεννητριών πού θα έφτιαχνε το διοικητικό κέντρο παραγωγής και διανομής της; εντός, εκτός ή στα πέριξ της Αττικής λόγω διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στο μισό πληθυσμό με ελάχιστο κόστος; Η Αττική δεν συνδέεται με τα φωτοβολταϊκά της Θεσσαλίας σε ευθεία γραμμή; Το φθηνό Βουλγαρικό ηλεκτρικό ρεύμα(πυρηνικά εργοστάσια) μήπως είναι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις ανεμογεννητριών στη Βόρεια Ελλάδα;
  • Η Βόρεια Εύβοια, η καμένη, δεν απέχει 130 χιλιόμετρα από την Αττική; (apostasis.gr). Εκεί στην καμένη βόρεια Εύβοια δεν στέκεται το υψηλότερο βουνό στη νησιωτική Ελλάδα μετά τον Ψηλορείτη της Κρήτης με το όνομα Δίρφυς, κεντροανατολική οροσειρά 13,6 χιλιομέτρων της Στενής Ευβοίας;(https://el.wikipedia.gr). Εκεί δεν είχε πυκνό πευκοδάσος;
  • Στο Βόρειο τμήμα της νήσου Εύβοιας, στο ’’μάτι’’ της πυρκαγιάς δεν ευρίσκεται το Καντήλιο όρος όπου η ανατολική του πλευρά καλύπτεται από πυκνό δάσος πεύκων ενώ το το δυτικό του τμήμα είναι ’’φαλακρό’’ μαγικός τόπος για ανεμογεννήτριες; Αυτό δεν έχει υψόμετρο 1246 μέτρα;
  • Στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας δεν ευρίσκεται το Τελέθριο όρος με υψόμετρο 970 μέτρα και πυκνόφυτα δάση; Μήπως και αυτό ήταν μέσα στην πυρκαγιά;
  • Eίναι αλήθεια ή όχι πως εάν δεί κανείς το χάρτη της ΝASA,Free Information for Resource Management(FIRMS),θα παρατηρήσει ότι χωροταξικά οι πυρκαγιές από ‘’θεϊκή’’ σύμπτωση καλύπτουν τον άξονα Βόρεια Εύβοια με τις υψηλότερες κορυφές που κάηκαν, με κέντρο την Αττική με τις δικές τις καμένες κορυφές, την Ηλεία, Αρκαδία,και καταλήγει στις πυρκαγιές στο Γύθειο και στη Μάνη. Πω, πώ σύμπτωση εκεί που καταλήγει στο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που συνδέει την Κρήτη ενεργειακά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Αλλη σύμπτωση, οι κορυφές της βόρειας Εύβοιας δεν είναι το ιδανικό σημείο εγκατάστασης ανεμογεννητριών που θα μπορούσαν με ένα παρόμοιο καλώδιο να δώσουν ρεύμα τουλάχιστον στα απέναντι νησιά, Σάμο, Λήμνο, Κω, και όπου αλλού θα συμφέρει; Δεν είναι όνειρο η χωροταξία των πυρκαγιών για ένα μελλοντικό επενδυτή;
  • Όλα τα σοβαρά κράτη πχ Σκανδιναβικά  τοποθετούν τα αιολικά πάρκα σε πλωτές εξέδρες, είναι αλήθεια; Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα, κατ’εξοχήν νησιωτική χώρα, να αναπτύξει πλωτές συστάδες ανεμογεννητριων; Από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά και στα δάση οι πλωτές συστάδες μήπως απαιτούν πολλαπλάσιες αρχικές επενδύσεις; Η επιδίωξη χαμηλών κοστολογίων εγκατάστασης σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του δικτύου του ΑΔΜΗΕ και των άλλων κρατικών υποδομών  από ιδιώτες δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ’’ληστρική’’ συμπεριφορά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Ή μέσω αυτής της εκμετάλλευσης, ακόμη και να δημιουργηθούν σοβαρές υπόνοιες ότι επιδιώκονται υπέρβολικά κέρδη, και ακολούθως να γεννηθούν συνειρμοί για πιθανές διανομές ’’ωφελημάτων’’;
  • Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά ή ξερονήσια μήπως ενέχουν μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους πχ Τουρκικής απειλής, αντιδράσεις κατοίκων ή μεγάλου κόστους αποθήκευση-μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του περιορισμένου χώρου εγκατάστασης; Πού ευρίσκονται οι μελέτες των Ελληνικών ΑΕΙ;
  • Τα 37 δις που έρχονται από την Ε.Ε. θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαιτέρως στις ανεμογεννήτριες. Μπορεί να μας πεί η κυβέρνηση για πόσες ανεμογεννήτριες  σκόπευε να δώσει άδειες για να ‘’φυτευτούν’’; Τα χρήματα τα ξέρει, τον αριθμό των ανεμογεννητριών και τους χώρους εγκατάστασης δεν τους ξέρει; Τι σκ@τ@ επιτελικό κράτος είναι αυτό; Ειδικά αυτό κατά την άποψή μου δεν δικαιολογείται.

Πολλά τα ερωτήματα, μία ακόμη ίσως θεωρία συνομωσίας, αλλά μη ξεχνάμε ότι ζούμε στη χώρα που τα ιδιωτικά χρέη ’’επενδυτών’’, ’’τραπεζιτών’, ολιγαρχών κλπ έγιναν δημόσιο χρέος του άτυχου Ελληνα φορολογούμενου ενώ τα κέρδη των εταιρειών τους έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό και ’’έκαψαν’’ την πατρίδα το 2010.

Ο ’’Θεός’’ αγαπάει τις ανεμογεννήτριες αγαπητέ Γιάννη Σμαραγδή όχι το χαβιάρι, τις ανεμογεννήτριες με το λάδι… (βλ. παρακάτω)

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ

Το άρθρο έχει ως βάση δεδομένων πυροσβεστικά στατιστικά στοιχεία του Caithness Windfarm Information Foroum (CWIF),και  μελέτη των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και Αυτοκρατορικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας με τον τίτλο’’Overview of Problems in fire protection’’από τις ανεμογεννήτριες,PDF,2014.(https://iafss.org)

H Βιομηχανία των ανεμογεννητριών αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων ,εκ των οποίων η σπουδαιότερη είναι οι δασικές πυρκαγιές που οι ίδιες προκαλούν.

Τα τρία στοιχεία του τριγώνου της φωτιάς είναι:

  • Καύσιμο (Λάδι και πολυμερή)
  • Οξυγόνο (από τον αέρα) 
  • Ανάφλεξη (από ηλετρολογικό-μηχανολογικό και πρόβλημα φωτισμού)

Κύριες αιτίες της ανάφλεξης σε ανεμογεννήτριες είναι σε φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας: Κτυπήματα φωτισμού, Ηλεκτρική δυσλειτουργία, Μηχανική δυσλειτουργία και συντήρηση. Τα πολλαπλά εύφλεκτα υλικά πχ. πολυμερή ενισχυμένα με υαλοβάμβακα, μόνωση αφρού, καλώδια και μεγάλη αποθήκη λαδιού. Το φορτίο καυσίμου σε κάθε ένα πτερύγιο είναι πολύ μεγάλο, όλα αυτά περιορίζονται σε ένα μικρό χώρο και αυτό αποτελεί μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μόλις ανάψει μια πυρκαγιά σε ανεμογεννήτρια η κατάσταση κλιμακώνεται πολύ γρήγορα επειδή ο άνεμος ευνοείται στις θέσεις των στροβίλων και ενισχύουν την παροχή οξυγόνου και ως εκ τούτου την ανάπτυξη της φωτιάς.

ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Σε πάνω από το 90% των ανεμογεννητριών, ναι καλά διαβάζετε, αναφέρθηκαν πυρκαγιές και συνολική απώλεια της ανεμογεννήτριας ή δομική βλάβη του μείζονα μηχανισμού (Λεπίδες, Νάσελ, σε μηχανικά ή ηλεκτρικά μηχανήματα ή εξαρτήματα). Εντύπωση προκαλούν τα συμπεράσματα  της Πυροσβεστικής της Αυστραλίας, (Πώς λέμε αρχηγός κ.Κολοκούρης), πως ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανίχνευσης η πυροσβεστική δεν μπορεί να επέμβει λόγω των τουρμπινών και του μεγάλου ύψους. Υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων, τα καυτά συντρίμμια από το στρόβιλο πέφτουν στο πλησιέστερο δάσος και ξεκινούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές ή προκαλούν σοβαρές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, απλώς να καταθέσω τα τελευταία ερωτήματα και μετά θα παραθέσω την επιστημονική βιβλιογραφία.

Είναι τυχαία η 7ήμερη αδράνεια εναέριων μέσων στην Εύβοια; Μακάρι να πρόκειται για ανικανότητα. Δεν κάηκαν όλα τα δάση γύρω από τις υψηλότερες βουνοκορφές που θα ήταν φιλέτα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μάνη, Γύθειο;

Αν υπήρχε δάσος κοντά σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών o τάχα επενδυτής δεν θα πλήρωνε αποζημιώσεις κάθε τόσο από πυρκαγιές που θα προκαλούσαν 9 από τις 10 ανεμογεννήτριές του σύμφωνα με τα στατιστικά ανάφλεξής τους; Ή μήπως τα καμένα βουνά τον βολεύουν απολύτως με την ’’θεϊκή’’ τύχη που έχουν τέτοιου είδους ’’επενδυτές’’; Μήπως θα κάνει και  δεντροφυτεύσεις ο φανταστικός ‘’επενδυτής’’ ως ’’κοινωνική προσφορά’’ της επιχείρησης για την οποία θα στήσουν και δημοσιογραφικές φιέστες του τύπου… ‘’Τι φιλάνθρωπος ο κ.Μπήξασδείξας’’; τι ‘’οικολόγος ο κ.Μιζόπουλος’’; Είδατε τα καλά της Ελληνικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας  και της συζύγου του κυρίου’ ’Ολιγαρχόπουλου’’; Οχι φυσικά, στη χώρα του ’’Μωυσή’’ υπάρχει η σοβαρότης… της ’’καιόμενης βάτου’’ και του κακού μας του καιρού…

Σαν σε ελληνική ταινία όπου ο αείμνηστος Δ. Παπαγιαννόπουλος στο ρόλο του Χέρ Χαρούπογλου, ως συνεργάτης των Γερμανών φωνάζει στον επίσης αείμνηστο Θανάση Βέγγο που υποδύονταν τον μπαρμπέρη: ’’Βρεεέ κορόιδο μπαρμπέρη’’!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

1.European Wind Energy Association(EWEA) https://ewea.org,2009.

2 Επιτροπή κλίματος’’η κρίσιμη δεκαετία,η δημιουργία της ανανεώσιμης Αυστραλίας,Νότια Αυστραλία ,Καμπέρα,2012.

3. Συμβουλευτικές λειτουργίες της Νότιας Αυστραλίας ,South Australian Wind study Report,Australian energy ,Διαχειριστής αγοράς (ΑΕΜΟ),ΑΒΝ,94 072010 327,2012.

4.REPower Australia,Wind wind Developments in South Australia,Select Committee,2012.www.repower.com.au.fileadminuser-upload-Au.2013.

5. AEMO,Nem-Wide Historical information Report.Australian Operator Market Operator(AEMO),ABN 94 072 010 327.

6. Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας ,Wind in Power,2012 European Statistics,2013.www.ewea.org fileadmin files library publicationsstatistics Wind-in power-annual-statistics,2012 pdf,2013 acces.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί