Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την ώρα που ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει αισθητά. «Δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης» εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο διαχειρίσιμη από τον Οκτώβριο αν ωστόσο καταφέρουμε να φτάσουμε το 63 με 65% των εμβολιασμένων και σε συνδυασμό με όσους αποκτήσουν λόγω νόσησης φυσική ανοσία.
Ο Δημ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι προς το τέλος Αυγούστου θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει σε πάνω από 4.500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη. Για να λειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι», τόνισε.
Ταυτόχρονα, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, εδώ και ένα χρόνο πολλές από τις ΜΕΘ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ασθενείς με Covid, κάτι που έχει συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις και ασθένειες που τις χρειάζονται. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.
Όπως είπε, ιδιαίτερα αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων, ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το καλύτερο σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της κατάστασης να έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Όπως είπε, αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμών θα έφτανε το 70%, η πραγματικότητα δείχνει πως οι εμβολιασμοί ίσα που έχουν ξεπεράσει το 50%.
«Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη», σημείωσε ο Δημ. Σαρηγιάννης και ξεκαθάρισε πως δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης.