Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στο φεγγάρι, την πανσέληνο του Αυγούστου στο Αίθριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (video)
Μια μουσική παράσταση που συγκινεί και παρασύρει σ’ έναν κόσμο ποιητικό, ευγενή και βαθιά ελληνικό, με ονειρική ατμόσφαιρα και γνώριμες μελωδίες, έρχεται την πανσέληνο του Αυγούστου, Κυριακή 22/08, στις 21:30, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κείμενα και ποιήματα για το φεγγάρι, γραμμένα από συγγραφείς και ποιητές όπως οι Παπαδιαμάντης, Καβάφης, Σολωμός, Παππάς, Λόρκα και Καμύ, καθώς και τραγούδια συνθετών όπως των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Κουνάδη, Πλέσσα αλλά και δημοτική ποίηση και τραγούδια, ερμηνευμένα από την ηθοποιό, θεατρολόγο και σκηνοθέτιδα, Κερασία Σαμαρά.
Αξίζει να τονιστεί ότι, η μουσική παράσταση «ΟΛΟΦΕΓΓΑΡΟ», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008, στο Διομήδειο Κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τότε τυγχάνει εξαιρετικής αποδοχής από κοινό και κριτικούς, ενώ τον σκηνικό χώρο, κοσμεί το λιτό ανάγλυφο φεγγάρι που φιλοτέχνησε ο βραβευμένος με παγκόσμιο βραβείο ζωγραφικής στη Bienalle του 2001, ζωγράφος Θανάσης Παναγιώτου.
Συντελεστές
Ερμηνεία, σύνθεση και σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Εικαστική επιμέλεια: Θανάσης Παναγιώτου
Πιάνο: Βασίλης Χατζηνικολάου
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 € (γενική είσοδος) και 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
- Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00).
- Το viva.gr, από εδώ: https://bit.ly/3s6OO7A
- Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 14:00)
Σημειώνεται ότι η έκδοση των εισιτηρίων από τα σημεία προπώλησης, γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα), σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΣΚΗ, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
Βιογραφικά συντελεστών
Κερασία Σαμαρά | Ηθοποιός- Θεατρολόγος- Σκηνοθέτιδα
Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ΘΕΣΙΣ.
Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική σχολή Βεάκη το 1990. Τελείωσε το Τριετές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, επιχορηγούμενο από την ΕΟΚ, του Λευτέρη Βογιατζή (1989-1992). Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1983-1987).
Στη διάρκεια των 32 ετών της επαγγελματικής της πορείας, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες, έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα της Ελλάδας και της Ευρώπης και πρωταγωνίστησε σε σπουδαία έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου.
Ενδεικτικά, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους:
Γιούρι Λιουμπίμοφ (Yuri Lyubimov), διευθυντή του θεάτρου Taganka της Μόσχας. Έπαιξε τη Νίνα στον Γλάρο του Anton. P. Chekhov, σε δική του σκηνοθεσία στο θέατρο Διονύσια στην Αθήνα το 1994.
Λευτέρη Βογιατζή, διευθυντή της Νέας Σκηνής. Συνεργάστηκε μαζί του επί πέντε χρόνια (1989-1993). Ήταν μέλος του εργαστηρίου αρχαίου δράματος στο οποίο ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής, έπαιξε την Ισμήνη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1992) και δύο ρόλους (Αννούσσα και Αρμένισσα) στον Κaτζούρμπο του Χορτάτζη (1993) σε δική του σκηνοθεσία και τα δύο.
Rush Rehm, καλλιτεχνικού διευθυντή του Stanford Repertory Theater, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Εκάβης, στην ΕΚΑΒΗ Του Ευριπίδη, to 2018.
Gilian Gregory. Έπαιξε τη Ρόξυ Χαρτ στο Σικάγο του Μπομπ Φος και Φρεντ Εμπ το 1998 στο θέατρο ΣΜΑΡΟΥΛΑ σε δική της σκηνοθεσία και χορογραφία.
Επίσης, μεταξύ άλλων, με τους:
Νίκο Μαστοράκη, Γιάννη Χουβαρδά, Γρηγόρη Βαλτινό, Σταμάτη Φασουλή, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Φωκά Ευαγγελινό, Γιάννη Ιορδανίδη, Βίκτωρα Αρδίττη, Σοφία Σπυράτου κ.ά.
Έχει ερμηνεύσει δεκάδες άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως:
Εκάβη του Ευριπίδη (Εκάβη), σκηνοθεσία Rush Rehm, STANFORD REPERTORY THEATRE, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Άλκηστις του Ευριπίδη (Άλκηστις).
Ψηλά από τη Γέφυρα του Άρθουρ Μίλλερ (Μπέατρις).
Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τένεσι Ουίλιαμς (Σεραφίνα).
Όπερα της πεντάρας του Μπ. Μπρεχτ (Τζέννυ).
Η νύχτα της Ιγκουάνα του Τέννεση Ουίλιαμς (Χάννα).
Δούλες του Ζαν Ζενέ (Σολάνζ).
Ανθρώπινη φωνή του Ζαν Κοκτώ (μονόλογος)
Ο Επιθεωρητής έρχεται του Τζον Πρίσλευ (Σύμπιλ)
Ιφιγένεια εν Ταύροις (Ιφιγένεια)
Αντιγόνη (Αντιγόνη), και δεκάδες άλλους ρόλους.
Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (1998), τρεις φορές με το Μέγαρο Μουσικής (2000, 2017, 2018) και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2004).
Έχει συνεργαστεί τρεις φορές με το Εθνικό Θέατρο όπου πρωταγωνίστησε στην λαμπρότερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο μιούζικαλ Βίρα τις Άγκυρες (Ροζαλία Κανδύλη,1998).
Σκηνοθέτησε 16 θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, (2013).
Τρεις από τις μουσικές παραστάσεις που έχει δημιουργήσει (Βρεττάκος-Λουντέμης συνομιλούν, Φαίδρα και Άδεια Ποδηλάτου) παρουσιάστηκαν στη Ζυρίχη, στα θέατρα ΒOULEVARD, RIGIBLICK και VOLKHAUS αντίστοιχα, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα ΑΚRΟΤΗΕΑΜΑ, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Ιούνιο του 2013, στη Βασιλεία της Ελβετίας, στην αίθουσα SKULPTURHALLE MUSEUM, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα KULTURVEREIN DER FREUNDE GRIECHENLANDS, στις 27 Οκτωβρίου 2017, καθώς και στην αίθουσα ART BASE, στις Βρυξέλλες, στις 18 Ιανουαρίου 2019, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο HELLENIC CIRCLE.
Έχει πρωταγωνιστήσει στις τηλεοπτικές σειρές (Το Καφέ της Χαράς, Τανγκό για τρείς, Σκιές στο Περιστύλιο, Καραμπόλα) καθώς και σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες (Σταγόνα στον ωκεανό, Τεστοστερόνη, Πέρα απ’ τη λίμνη και Εν καιρώ Ειρήνης).
Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες σε συναυλίες και δισκογραφία. Εργάζεται ως μεταφράστρια στους εκδοτικούς οίκους GUTENBERG και ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ. Υπήρξε υπεύθυνη του Θεατρικού Τμήματος Δήμου Χαιδαρίου από το 2015 έως το 2019. Δίδαξε Υποκριτική στη δραματική σχολή Βεάκη, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας, δίδαξε επίσης Αρχαίο Δράμα στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και Τέχνη της Θεατρικής Γραφής στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Βασίλης Χατζηνικολάου | Πιάνο
Ο Βασίλης Χατζηνικολάου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε θεωρητικά και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θες|/νίκης, μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης και βυζαντινή μουσική στη σχολή «Ιωάννης ο Δαμασκηνός ».
Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο McGill University του Καναδά, απ’ όπου πήρε τα πτυχία σύνθεσης, φωνητικής, και διεύθυνσης χορωδίας.
Έγινε γνωστός στην ομογένεια από την 10ετή καλλιτεχνική του δράση στον εκεί Ελληνισμό, αλλά κυρίως από την κυκλοφορία της σειράς των δίσκων του «BYZANTINE MUSIC IN THE NEW WORLD», που περιέχουν βυζαντινή μουσική πάνω σε αγγλικά μεταφρασμένα κείμενα της ορθόδοξης υμνολογίας με μεγάλη απήχηση στον αγγλόφωνο ορθόδοξο κόσμο της Αμερικής.
Στο Μόντρεαλ του Καναδά συνεργάστηκε με την ελληνική κοινότητα ως υπεύθυνος του μουσικού τμήματος (χορωδία και ορχήστρα), διευθυντής του ωδείου της κοινότητας, πρωτοψάλτης στην εκκλησία Άγιος Ιωάννης και δάσκαλος στα εκεί ελληνικά σχολεία.
Από το 1990, οπότε και επιστρέφει στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο ως πιανίστας και ενορχηστρωτής, καθώς και με άλλα γνωστά ονόματα όπως Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νίκος Παπάζογλου, Ορφέας Περίδης, Γιάννης Μηλιώκας, Μελίνα Τανάγρη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά, Κατερίνα Κούκα, Χειμερινοί κολυμβητές κ.α.
Δίδαξε μουσική στο McGill University, στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσ/νίκης και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών (Pierce College).
Διετέλεσε συνεργάτης του ραδιοφώνου της «Πειραϊκής Εκκλησίας» ως μουσικός επιμελητής και παραγωγός της εκπομπής «Αθέατα περάσματα».
Η προσωπική του δισκογραφία :
«Αυτοάμυνα», (1986, ελληνική μουσική από το Μόντρεαλ του Καναδά)
«Ο διερχόμενος», (1994–Polygram), μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου
«Οίνος και Αίνος», (2004, cd που συνοδεύει το ομώνυμο βιβλίο του αδελφού του)
«Τα μπλουζ της ψυχής μου», (2008 ΛΥΡΑ & επανέκδοση 2014 Μελωδικό καράβι) βυζαντινά ακούσματα στο 21ο αιώνα
«Μπλουζ σε ήχο πλάγιο», (2012, Οίνος ο αγαπητός), ορθόδοξα ακούσματα στον 21ο αιώνα
«Ονειρεμένα και άγια», (2015, Μελωδικό καράβι), ορθόδοξα ακούσματα στον 21ο αιώνα, καθώς και 8 ψηφιακοί δίσκοι αγγλόφωνης βυζαντινής μουσικής, με τον γενικό τίτλο «Byzantine music Ιn the Νew World», που κυκλοφορούν στην Αμερική από την Alexander Press.
Ψέλνει στον Ι. Ναό Αναλήψεως στο Ντράφι (Πεντέλη-Αττικής), και συμμετέχει σε μουσικές παραγωγές, ηχογραφήσεις και συναυλίες γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής.