Χωρίς …πολιτικά σαρδάμ και με πίστη στην στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ για λιγότερο κράτος και λιγότερες δημόσιες δομές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δόξασε για μια ακόμα φορά την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών-μόνο τα κλειδιά της χώρας δεν έδωσε επισήμως στις εταιρείες.
Δείτε επίσης: Καμμία αυτοκριτική από τον Κ. Μητσοτάκη για τις φωτιές (Βίντεο)
«Δίνει συνέντευξη Τύπου για την καταστροφή και γελάει»: Εξοργισμένοι πολίτες για τον Κ. Μητσοτάκη
Δεν ανέλαβε καν την πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πόλη τη χώρα που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής γης, καλλιεργειών και σπίτια, ιδιαίτερα στην Εύβοια. Όπως γράφει η Παναγιώτα Μπίτσικα για το documentonews.gr, με τη συνέντευξή Τύπου (12.8.2021) επιχείρησε να βγει έξω από το “κάδρο” κάθε είδους ευθυνών, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και η αρχική «συγγνώμη» του προς τους πολίτες απηχούσε «μια προσωπική ανάγκη», ένα «προσωπικό συναίσθημα», όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς, όπως είπε. Δεν απέφυγε βέβαια να μιλήσει ως πρωθυπουργός πολλές φορές για “λάθη” που θα βρουν απαντήσεις, έχοντας εμφανώς κατά νου να ισορροπεί με εκφράσεις του τύπου ότι «ήδη πήραμε μαθήματα».
Δεν μίλησε ουσιαστικά για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που ξεπερνούν τις επιχειρησιακές αστοχίες επί του πεδίου αλλά έχουν δυσμενή αποτελέσματα στη διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ο εξοβελισμός των εργαλείων δασικής προστασίας, τα μηδαμινά κονδύλια προς τα δασαρχεία για καθαρισμούς …Η πρόληψη δεν είχε την τιμητική της στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και η ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, αντίθετα με τα μέσα πυρόσβεσης. Ουσιαστικά, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι ακόμα και οι πυρκαγιές γίνονται μοχλός επιτάχυνσης για την παράδοση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και οι δράσεις για τα δάση αποκτούν σημασία μόνο αν συνδυάζονται με το επιχειρηματικό κέρδος.
Οι δωρεές, οι προσφορές και η συμμετοχή ιδιωτών στην ανάκαμψη των καμένων αυτών περιοχών εν είδει ταμείου αρωγής θα λάβουν χαρακτήρα εργασιών για την αποκατάσταση των καμμένων περιοχών. «Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα. Έχουμε ήδη ένα κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με πολλούς ιδιώτες δωρητές, εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα. Και θα προχωρήσουμε σε μία κατανομή έργων σε αυτή την κατεύθυνση». Και πρόσθεσε:
«Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην μου δίνει λεφτά, ώστε να υλοποιήσω εγώ το έργο. Σίγουρα θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και για τον απλούστατο λόγο ότι ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε»…
Ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος με μεγάλες εταιρείες, με ιδρύματα . Σε έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος θα απευθυνθεί η κυβέρνηση σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες στην Εύβοια και θα τους πει η κυβέρνηση, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάρτε αυτό το κομμάτι της έκτασης, κάντε μας μια γρήγορη μελέτη για το τι θα κάνετε» -είναι προφανές το τι πρέπει να γίνει, την ξέρουν την δουλειά- «και μπείτε γρήγορα μέσα και καλύψτε εσείς τις δαπάνες για να μπορέσετε να προχωρήσετε γρήγορα, ώστε να γίνουν τα έργα αυτά». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει ότι πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν και ως εταιρική κοινωνική ευθύνη!
Ο θεσμός του «ανάδοχου αναδάσωσης» σε όλο το μεγαλείο του ξεδιπλώνεται από τα πρωθυπουργικά χείλη ως μια πολύ σημαντική τομή. Όπως εξηγεί «μια μελέτη αναδάσωσης η οποία θα εγκριθεί πια με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και στην συνέχεια ο ιδιώτης ο ίδιος θα αναλάβει την υλοποίηση της. Δεν θέλω, ως Κράτος -το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και δεν τα έχουμε καταφέρει καλά- να διαχειριζόμαστε χρήματα. Προτιμώ οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν συγκεκριμένα έργα τα οποία θα θελήσουν να κάνουν και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο Κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα»…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και «σίγουρα όχι την ώρα της μάχης». Πάντως, διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην διατύπωση για την κυβέρνηση που δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της.
Λες και υπήρχε κάποιος που δεν θέτει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή στις πυρκαγιές, επανέλαβε πολλάκις ότι δεν χάθηκαν ζωές, μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και για επιτυχημένη επιχείρηση κατάσβεσης σε πολλά χωριά που τελικά δεν κάηκαν ολοσχερώς. Η αντίφαση διέτρεχε σε πολλά σημεία τις τοποθετήσεις του-ευχαριστούσε κατοίκους που, αν και η εντολή των αρμοδίων ήταν εκκένωση οικισμών, έμειναν, και με τη βοήθεια πυροσβεστών και εθελοντών, έσωσαν χωριά.
Αντιφάσεις υπήρχαν μεταξύ της εισήγησής του και των απαντήσεων που έδωσε, με χαρακτηριστικότερο σημείο …απόκλισης την αναφορά στο επιτελικό κράτος που δεν κρατά μάνικα, αλλά συντονίζει/αποφασίζει σε σχέση με την απάντησή του για τον υπουργό προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε αναφέρει μια μέρα πριν: «Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός».
Έτσι, όταν από την ΕΦΣΥΝ (Αρης Χατζηγεωργίου) ρωτήθηκε για τη δήλωση του υπουργού του “και πυροσβέστης και επιτελικός” ο πρωθυπουργός ο οποίος λίγο πριν είχε απορρίψει τη λογική της μάνικας για το επιτελικό κράτος απάντησε : «ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής.
Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος». Μπερδεμένη η πρωθυπουργική απάντηση, αλλά είχε ήδη από την εισήγησή του βάλει στο …κάδρο με την επιτελική μάνικα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο ανασχηματισμό η πρωθυπουργική απάντηση άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όταν ρωτήθηκε (Realnews-Π.Γαλιατσάτος), αν η απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα συνδυαστεί με ανασχηματισμό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης : “Γνωρίζετε ότι μου κάνετε ερώτηση που δεν θα απαντήσω”. Παράλληλα, για ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, τονίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή, αλλά είναι μη επιλογή.
Η πλήρης αποδιοργάνωση ήρθε στο τέλος της συνέντευξης με την ερώτηση του news247 (Βίκυ Σαμαρά) για την αξιοποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ δυο εμπλεκόμενων στην πυρκαγιά στο Μάτι της Ραφήνας . “Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν η δημοσιογράφος ανέφερε τα δυο ονόματα (Κολοκούρης, Τσουβάλας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ο αρχηγός της αστυνομίας, εξ όσων γνωρίζω, είχε γίνει υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός.
Φαντάζομαι ότι αν ήξερε κάτι ο κύριος Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή». Απάντηση-αλαλούμ (και ως προς το περιεχόμενο) ακόμα και ως προς τα πραγματολογικά στοιχεία – Στέφανος Κολοκούρης Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής τον Ιούλιο του 2018 και λίγο μετά υπαρχηγός που έγινε αρχηγός πυροσβεστικού σώματος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και Κ.Τσουβάλας, πρώην αρχηγός της Αστυνομίας που αποπέμφθηκε τον Αύγουστο του 2018 για να τοποθετηθεί στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.