Σε ιατρική αμέλεια αποδίδει το θάνατο του 63χρονου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay LISN – CNRS, Ιωάννη Μανουσάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μήνες, ενώ βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ηράκλειο, η οικογένεια του διακεκριμένου επιστήμονα που προσφεύγει τώρα στην Δικαιοσύνη, ζητώντας την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Δείτε: Έφυγε ξαφνικά ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης επιστήμονας Γιάννης Μανουσάκης
Ο Ιωάννης Μανουσάκης, ο οποίος ήταν μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας (IUF) και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου (LRI) μέχρι το 2019, υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από το οποίο και απεβίωσε, λίγες ώρες αφ’ ότου είχε αποχωρήσει από Κέντρο Υγείας, στο οποίο είχε απευθυνθεί ανήσυχος, συνοδευόμενος από την σύζυγο και τον έναν τους γιο, αμφότεροι καθηγητές Πανεπιστημίου στη Γαλλία.
Η μεν σύζυγος είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Université de Picardie, Jules Verne, ο δε γιος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Pariz -Versailles. Κατά την οικογένεια πάντα, ο γιατρός «διέγνωσε» παλινδρόμηση και όχι έμφραγμα και τον έστειλε στο σπίτι του με χάπια και συμβουλές για μαγειρική σόδα.
Χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Γιαχνάκης, βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου προκειμένου να υποβάλλει ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα υπόμνημα-έγκληση εκ μέρους της συζύγου, με το οποίο ζητά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών για ιατρική αμέλεια στο γιατρό, ο οποίος χειρίστηκε το περιστατικό.
Η οικογένεια προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο άνθρωπος τους θα ζούσε σήμερα, αν ο γιατρός αξιολογούσε σωστά το περιστατικό, λάμβανε πλήρες ιστορικό, προχωρούσε σε κλινική εξέταση, ζητούσε την άμεση διενέργεια βασικών εξετάσεων ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του εμφράγματος και εν τέλει τον έστελνε από το Κέντρο Υγείας σε οργανωμένο νοσοκομείο.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα, ο γιατρός φέρεται να περιορίστηκε σε ένα απλό καρδιογράφημα ενώ καθησύχασε τον 63χρονο, με τον οποίο γνωρίζονταν προσωπικά, ότι ο έντονος πόνος που ένιωθε ήταν αποτέλεσμα παλινδρόμησης. Η οικογένεια περίμενε να ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις (τόσο της κρατικής ιατροδικαστή όσο και της τεχνικής συμβούλου που διόρισαν) ώστε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Στο επίμαχο υπόμνημα υποστηρίζεται ότι ο γιατρός συνέστησε στον 63χρονο καθηγητή να πάρει συγκεκριμένα χάπια για την παλινδρόμηση αλλά και μαγειρική σόδα προς ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κατά την οικογένεια, ο πόνος ενοχλούσε τον 63χρονο δύο-τρεις ημέρες πριν, όμως εκείνο το πρωινό ήταν πιο έντονος, στην περιοχή του στέρνου, και έτσι μετέβησαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας.
Ο καθηγητής υποβλήθηκε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο εκτιμήθηκε ως καλό, ενώ τού πήραν πίεση που ήταν αντίστοιχα 13 και 8. Η σύζυγος υποστηρίζει στο υπόμνημα ότι ο άνδρας της εξέφρασε στο γιατρό τον φόβο του μήπως πρόκειται για έμφραγμα, όμως εκείνος τον καθησύχασε, λέγοντας ότι έχει παλινδρόμηση. Επέστρεψαν στο σπίτι τους, σε παραθαλάσσιο οικισμό, όμως ο 63χρονος εξακολουθούσε να νιώθει πόνο και δυσφορία. Το μεσημέρι γευμάτισε κάτι ελαφρύ, όμως ο πόνος επέμενε.
Η σύζυγος περιγράφει ότι τού έφτιαξε ένα τσάι, μήπως τον ηρεμήσει, μάταια όμως. Ο άνθρωπος ξάπλωσε λίγο στον καναπέ.
Μετά βγήκαν στην αυλή, με τον πόνο να περιγράφεται σαν «ξυράφι». Όταν στην πορεία ένιωσε ελαφρώς καλύτερα, εξέφρασε την επιθυμία να μαζέψουν λίγο θυμάρι.
«Πήγαμε για λίγο με το αυτοκίνητο μας σε μικρή απόσταση από το σπίτι μας, και κόψαμε λίγο θυμάρι. Στην επιστροφή, μόλις φθάσαμε στο σπίτι άνοιξε την πόρτα και στην προσπάθεια του να βγει από το αυτοκίνητο κρατήθηκε από την πόρτα και ψέλλισε «δεν είμαι καλά».
Έπιασε το στήθος του και έπεσε στο έδαφος», περιγράφει χαρακτηριστικά η σύζυγος.
Στο υπόμνημα-έγκληση της οικογένειας περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από την έκθεση της τεχνικής συμβούλου, η οποία μεταξύ άλλων διατυπώνει τη θέση ότι ο θάνατος του 63χρονου θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν είχε διαγνωστεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου, που ήταν σε εξέλιξη, κατά την παραμονή του στο Κέντρο Υγείας.