Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».
Oδυνηρή νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες λόγω της φωτιάς που ξέσπασε χθες στη Λίμνη της Εύβοιας και συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι οι καταστροφές σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα.
«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς» δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός
Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».
Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».
«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.
Πάνω από 16 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες
Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Οργάνου, πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.
Έχουν ακόμα καταμετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.
“Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν” υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.
Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως “υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».