Αναμφίβολα, η εμπειρία του εργασιακού νομοσχεδίου δεν ήταν καλή για την κυβέρνηση. Παρά τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και τις συνεχείς εμφανίσεις χωρίς αντίλογο του Χατζηδάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση στη Βουλή, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι. Κατάφερε να το ψηφίσει, αφού έχει πλειοψηφία, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Τα 2/3 των πολιτών δεν βλέπουν στα εργασιακά τίποτα περισσότερο από ένα απροκάλυπτο χατίρι στους εργοδότες.
Στο εκπαιδευτικό οι αντιδράσεις είναι ακόμα σοβαρότερες. Ο σφαγιασμός χιλιάδων υποψηφίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει προκαλέσει οργή. Και εδώ η κυβέρνηση βρέθηκε με όλη την αντιπολίτευση απέναντι. Και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτά συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κολέγια.
Τέλος, το ασφαλιστικό, που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας κατά 56 δισ. την επόμενη εικοσαετία και για το οποίο οι θεσμοί έχουν ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, προωθείται από τη Βουλή με εξοργιστικά συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σοβαρό διάλογο. Και εδώ, φυσικά, η αντιπολίτευση φωνάζει. Αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, γιατί προέχουν οι δεσμεύσεις απέναντι σε πανίσχυρα συμφέροντα.
Αυτή την κυβέρνηση έχουμε. Θα νομοθετεί μόνη της, με το κεφάλι κάτω, για τα συμφέροντα των ισχυρών και εναντίον της κοινωνίας. Μέχρι η δυσαρέσκεια του κόσμου να σπάσει το τείχος προστασίας των ΜΜΕ και να την κλονίσει. Γιατί δεν μπορεί για πάντα να παριστάνει ότι βρέχει.
Από το κύριο άρθρο της “Αυγής”
Έχουμε πόλεμο και όχι μόνο υγειονομικό. Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και οι επιστήμονες, σε μια πρόβα δικτατορίας. Ξεχωρίζω το άρθρο ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στον κυριακάτικο τύπο. Το άρθρο, περιληπτικά, λέει ότι έχουμε πόλεμο, ότι η κυβέρνηση είναι οι στρατηγοί, οι υγειονομικοί και κάποια άλλα επαγγέλματα η πρώτη γραμμή της μάχης, οι αντιεμβολιαστές οι λιποτάκτες και αυτοί που τους υποκινούν οι μαυραγορίτες! Μέχρι τώρα έλεγε ο τύπος ξανά και ξανά ότι τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι πράγματα “παλιακά”, από άλλο αιώνα. Τώρα ακούμε από καθηγητή ότι οι λιποτάκτες θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα έχουν και την απαίτηση να τους περιθάλψουν… Αναρωτιέμαι τι έχει να πει ο καθηγητής στον ευπαθή που περιμένοντας τα εμβόλια έμεινε άνεργος, στη μητέρα που έμεινε στο σπίτι και έπεσε στον εφιάλτη της βίας, από το σύζυγο ή άλλους συγγενείς, στον εργαζόμενο που το αφεντικό του πρότεινε να μπει σε αναστολή δουλεύοντας, γιατί με την αναστολή θα παίρνει περισσότερο από το μισθό του! Πλούσιοι και φτωχοί να πολεμήσουμε τον ιό; Αλήθεια τώρα; Και τελικά μήπως οι επιστήμονες που εκμεταλλεύονται την πανδημία για να κάνουν πολιτική καριέρα, μήπως αυτοί είναι ο γέρο Λαδάς;