Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των εισηγητών της αντιπολίτευσης με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συζήτηση και την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να το καταψηφίζουν και το ΚΙΝΑΛ με την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσονται για τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο «στόχαστρο» της αντιπολίτευσης βρέθηκαν οι δύο επίμαχες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και αφορούν τόσο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όσο και την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια. Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και «ανατρέπει παγιωμένες και αναχρονιστικές αντιλήψεις», ούτως ώστε να οικοδομηθεί «το σχολείο του μέλλοντος».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Φίλης, όσο και οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως εργαλείο στιγματισμού και τιμωρίας των εκπαιδευτικών. Έντονη κριτική άσκησαν και για την βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια με την κ. Αναγνωστοπούλου να αναφέρει ότι «η ΝΔ επιβεβαιώνει την αλλεργία της στα λαϊκά στρώματα, αφήνοντας εκτός χιλιάδες μαθητές» και την κ. Τζούφη να επισημαίνει ότι «είναι προμελετημένο «έγκλημα» ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί εκπαιδευτική πολιτική με ιδεοληπτικές εμμονές που δεν εκσυγχρονίζει ούτε εκδημοκρατίζει τις δομές της εκπαίδευσης. Αντίθετα, προκαλεί εντάσεις και τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιδιώκει την αναβάθμιση της παιδείας, αντίθετα, βάζετε πολλαπλούς ταξικούς φραγμούς στο όνομα της ποιότητας της εκπαίδευσης».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί ερήμην των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους» ενώ τόνισε ότι «το σύστημα αξιολόγησης, συμπληρώνει με συνέπεια το ιεραρχικό αυταρχικό μοντέλο, του νομοσχεδίου».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 27 Ιουλίου, και θα ολοκληρωθεί την επομένη μέρα, Τετάρτη 28 Ιουλίου, με τη ψήφισή του.