Κοινή δήλωση Κώστα Αρβανίτη (Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ, μέλους της Επιτροπής LIBE – Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) και Γιώργου Ψυχογιού (Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ, Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) για την Έκθεση της Ομάδας Ελέγχου του Ε/Κ για τη Frontex και τις καταγγελίες για παράνομες πρακτικές:
Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του επιχειρησιακού ρόλου της Frontex σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελευταίες δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο, αλλά καθημερινά, συστηματικά, φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αρνήθηκε να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες, ενώ δεν επιχείρησε να αποτρέψει τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η έκθεση που ενσωματώνει τις καταγγελίες για τη γενικευμένη πρακτική επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους «βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς».
Υπενθυμίζουμε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έγινε πρόσφατα προσφυγή προβλέπεται να αποφανθεί και για αυτές τις καταγγελίες, τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει ως «αβάσιμες». Είναι η πρώτη φορά που έγινε προσφυγή στο ανώτατο Ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να κρίνει μια καταγγελία υποστηριζόμενη από μεγάλο αριθμό ΜΚΟ, για πολύ σοβαρές παραβιάσεις που σχετίζονται με τη δραστηριότητα ενός Ευρωπαϊκού οργανισμού, που σύμφωνα με την εντολή του, και ιδίως με τον κανονισμό ΕΕ/656/2014, δεν πρέπει να συμμετέχει σε επαναπροωθήσεις και να παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενήργησε έρευνα με σκοπό να διαλευκάνει τα πολυάριθμα σοβαρά περιστατικά παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων πίσω από τις καταγγελίες. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Δεν έχουμε κλείσει ακόμα με τον ρόλο του επικεφαλής της Frontex, Leggeri, όπως και με τον αντίστοιχο ρόλο των κρατών μελών υποδοχής, που λειτουργούν ως συνεργοί. Και εάν οι ευθύνες στη θάλασσα είναι συχνά δύσκολο να αποδειχθούν, δεν ισχύει το ίδιο και για τα χερσαία σύνορα. Διαφωτιστική εδώ είναι η περίπτωση των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, σχετικά με την οποία πρόσφατα συλλέξαμε αποδεικτικά στοιχεία για βίαιες απωθήσεις και απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, συμβάντα στα οποία η Frontex ήταν παρούσα και κατέγραψε. Και για αυτές τις περιπτώσεις, απαιτούμε εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Frontex και τα κράτη-μέλη υποδοχής, ως τώρα επιδίδονται σε ένα παιχνίδι ευθυνών, πετώντας από τη μία πλευρά στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης για εγκλήματα που συμβαίνουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτό. Οι ευθύνες που βαραίνουν την Ευρωπαϊκή Ηγεσία Von Der Leyen – Σχοινά είναι σαφείς.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ευρήματα των ερευνών ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων και τις δικαστικές εξελίξεις, τις παραπλανητικές και ανακριβείς δηλώσεις των συνυπεύθυνων και τις νέες καταγγελίες. Δεν θα αφήσουμε να περάσει η πολιτική ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και εκφοβισμού όσων έχουν ταχθεί, ως εργαζόμενοι ή ακτιβιστές, στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στον περιορισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας που προκαλεί η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, να περάσει.
Ζητάμε, αξιοποιώντας και κάθε θεσμικό μέσο που διαθέτουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες ώστε να σταματήσουν οι πρακτικές που αναφέρονται στο πόρισμα και να εφαρμοστούν συλλογικές λύσεις με έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού που θα σέβονται και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές Δίκαιο και δεν θα μετατρέπουν τις χώρες πρώτης υποδοχής σε αποθήκες ψυχών.