Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς κατήγγειλε την «ασύδοτη πρακτική» της τράπεζας
Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκονται «στις επάλξεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. «Νομίζω ότι αυτά που βιώνετε εσείς το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν εξαίρεση από μια «κανονικότητα» που έχει δημιουργηθεί και που θέλει τις εργασιακές σχέσεις να βρίσκονται στον αέρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος τυο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «ένας από τους χειρότερους εργοδότες στη χώρα είναι οι τράπεζες».
«Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλοποιηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου τρεις φορές», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι παρά τα μεγάλα κέρδη που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους, δεν «παίζουν το ρόλο που καλούνται να παίξουν στην πραγματική οικονομία». «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνάνε ούτε απέξω από τον γκισέ, παρά μόνο όσες έχουν αποδείξει ότι δεν χρειάζονται δανεισμό, μόνο αυτοί δανείζονται», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο, παράλληλα για «συμπεριφορά εξαιρετικά επιθετική» απέναντι στους εργαζόμενούς τους.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες ήταν οι πρώτες επιχειρήσεις που εισήγαγαν την «ενοικιαζόμενη εργασία» και συνήθιζαν για χρόνια να εφαρμόζουν «χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών», κάτι που όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιμετωπίσει με τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά τώρα τα τραπεζικά ιδρύματα «έχουν ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία τους απέναντι στους εργαζόμενους».
Αναφέρθηκε δε στο «σχέδιο» να κλείσουν «δεκάδες καταστήματα, ιδίως η Τράπεζα Πειραιώς», καταγγέλλοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι «ως ένας οργανισμός που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα» και δεν επιτελεί καν το ρόλο της στην πραγματική οικονομία έχει «υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη» γιατί, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, ο πολίτης στην Αμοργό που δε θα έχει πια κατάστημα να εξυπηρετηθεί, έχει «συμβάλει» στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ώστε «ο κ. Μεγάλου να κάνει το μεγάλο και επιτυχημένο μάνατζερ».
Κλείνοντας, επέκρινε αυτήν την «ασύδοτη πρακτική» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και κυρίως σε αυτούς με αναπηρία που έχουν δεχθεί «απαράδεκτη αντιμετώπιση».
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς κατήγγειλε την διοίκηση ότι αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα, το αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να βρεθούν χωρίς υποκαταστήματα τράπεζας.
Μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν από την διοίκηση προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπηρετήσουν σε άλλα υποκαταστήματα, αλλιώς να παραιτηθούν, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η περίπτωση εργαζομένου με κινητικά προβλήματα που τον μετέθεσαν σε υποκατάστημα που η τουαλέτα είναι στο υπόγειο και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.
Τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι το δίκτυο είναι μεγάλο και δεν αντιστοιχεί στα ευρωπαϊκά standarts, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΟΤΟΕ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος ανά 324 πελάτες ενώ στην ΕΕ αντιστοιχεί εργαζόμενος σε 186 πελάτες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.