Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στις «αξιόπιστες μαρτυρίες» για τις παράνομες και βίαιες επαναπροώθησεις αιτούντων άσυλο προς την Τουρκία
Μετά από σωρεία καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι τακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασαν και τον Ατλαντικό ωκεανό, όπου η χώρα μας παραμένει στην «Κατηγορία 2» στην καθιερωμένη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά σε Εμπορία και Διακίνηση Ανθρώπων (trafficking) στην Ελλάδα 2021.
Η έκθεση που συντάσσεται κάθε χρόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει η έκθεση.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα παρέμεινε στην Κατηγορία 2. Σε αυτές τις προσπάθειες περιλαμβάνονται προσπάθειες όπως η καταδίκη περισσότερων διακινητών ή τον εντοπισμό περισσότερων θυμάτων.
Οι αργές διαδικασίες στη διαδικασία παροχής ασύλου και η αναλγησία στην έκδοση χαρτιών ακόμα και στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς η έλλειψη ελέγχων για τον εντοπισμό των μεταναστών, ενισχύουν τις ευπάθειες.
Η αμερικανική έκθεση τονίζει τις δεκάδες αξιόπιστες μαρτυρίες για τις παράνομες και βίαιες επαναπροώθησεις αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, προς την Τουρκία.
Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην εκμετάλλευση στην οποία πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας, οι μετανάστες «χρησιμοποιούνται» κυρίως στο γεωργικό τομέα ή στο Τουρισμό και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών είτε πέφτουν θύματα των διακινητών τους.
Σύμφωνα με την έκθεση οι διακινητές είναι συνήθως Έλληνες ενώ άλλες φορές προέρχονται από την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική. Έχουν ως «εμπόρευμα» γυναίκες και παιδιά.
Στις προτάσεις της Έκθεσης για την αποφυγή του φαινομένου συστήνεται η αύξηση των ενεργών προληπτικών προσπαθειών εντοπισμού και αναγνώρισης θυμάτων αναγκαστικής εργασίας και θυμάτων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.
Παράλληλα προτείνουν την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η παροχή καταλύματος και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.