Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια
Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα, περί μερικού ανοίγματος της κλειστής Αμμοχώστου, δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία όσον αφορά την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων εκτιμώντας πως οι προθέσεις της Άγκυρας συνιστούν απαράδεκτη μονομερή απόφαση.
Ο ίδιος, ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση (21/07) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο την οποία η ΕΕ θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και «θα αποφασίσει αναλόγως τα επόμενα βήματα».
«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τα Βαρώσια, οι οποίες πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν θα πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα. Εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια» αναφέρει ο Μπορέλ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και νέες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να υλοποιεί τις δραστηριότητες που της έχουν ανατεθεί».
Τέλος, αναφέρει πως «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».
«Να μην μείνουν αναπάντητες οι νέες εξαγγελίες της Τουρκίας»
Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, αφού «η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας».
Σε νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».
Ο πρωθυπουργός καλεί την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα».
«Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές» διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ ευκαιρία της θλιβερής επετείου σημειώνοντας πως «ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό», τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook.
«Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» αναφέρει για να προσθέσει το εξής: «Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της».
Στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων. Τις απόπειρες επέκτασης της παράνομης στρατιωτικής και ναυτικής τους παρουσίας. H δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος».
Αλ. Τσίπρας: «Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει»
Πυρά κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταδικάζοντας μέσω Twitter τις επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, καθώς «τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ». «Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει» υπογράμμισε.
O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο εκτιμά πως «κανένα σχέδιο διχοτόμησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να στηθεί ανάχωμα από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, απέναντι σε αυτά τα σχέδια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ – για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Φ. Γεννηματά: «Ελλάδα και Κύπρος να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις»
«Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ, για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις. H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., πρόσθεσε πως το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών που θέλουν ειρήνη και δημοκρατία, είναι ευθύνη όλων. Τόνισε ότι «καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι δηλώσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και Κατοχής στην Κύπρο» και υπογράμμισε ότι «για άλλη μια φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος περιφρόνησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια τη βούληση της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων.
Με ύφος αποικιοκράτη, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η δημιουργία δύο κρατών, ανακοίνωσε δωρεές για νέα κτίρια, καθώς και το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων» επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Και το ΚΚΕ σχολιάζει πως «τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και με τη διασφάλιση της ενότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, με την ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας.
»Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν οι παρακάτω εξελίξεις: Η προκλητική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων και ενός συμβιβασμού ανάμεσα, απ’ τη μία στη συνομοσπονδιακή “λύση” των δύο συνιστώντων κρατών και απ’ την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή – κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα».
Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο
Στο μεταξύ στη Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ νωρίτερα δήλωσε πως η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η Ε.Ε. και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της γείτονος.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τους πρέσβεις των 26 χωρών και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου.