Ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες έκανε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (που πρώτο εντόπισε και την βρετανική μετάλλαξη), όπως είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος «έχουμε στήσει έναν μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης πιο εξελιγμένο από αυτούς που χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εντοπίζουμε νωρίτερα διαφορετικά στελέχη».
Για την μετάλλαξη Δέλτα είπε συγκεκριμένα ότι «ξεκίνησε πριν τέσσερις εβδομάδες με τα πρώτα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και η εικόνα ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του Ιανουαρίου, ένα καινούργιο στέλεχος που μπήκε στο χώρο μας άρχισε να διαδίδεται. Το παρακολουθήσαμε στενά, είδαμε τον αναδιπλασιασμό ανά 7 ημέρες, προειδοποιήσαμε όλους τους αρμόδιους. Ο ΕΟΔΥ κατά τον ίδιο «προσπάθησε να ιχνηλατήσει τις επαφές και να τις αποκλείσουμε (όπως έγινε και με άλλες εξάρσεις). Τα πρώτα στελέχη που εντοπίσαμε ήταν Έλληνες, δεν ήταν τουρίστες. Η ιχνηλάτηση δεν κατάφερε να βρει ακριβώς πότε ήταν σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε. Άρα, τα στελέχη αυτά είχαν κυκλοφορήσει στον πληθυσμό μας τουλάχιστον έναν-δύο κύκλους διασποράς πιο πριν», όπως διευκρίνισε.
«Αυτό που σίγουρα δεν κάναμε σωστά», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «είναι ότι είχαμε ξεκινήσει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πολύ νωρίτερα από ότι θα θεωρούσα εγώ σωστό. Ξεκινήσαμε την χαλάρωση όταν ακόμα ήμασταν στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Από τότε μέχρι σήμερα χαλαρώνουμε. Η χαλάρωση είναι αυτή που φταίει περισσότερο και όχι τόσο η μετάλλαξη Δέλτα. Παρατηρούμε και άλλα στελέχη, που ενώ πριν την χαλάρωση ήταν υπό έλεγχο, τώρα έχουν και αυτά αρχίσει να ανεβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν φταίει μόνο η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά ότι χαλαρώσαμε τα μέτρα νωρίτερα από ότι έπρεπε και ότι δεν χρησιμοποιήσαμε σωστά τις ελευθερίες που μας δόθηκαν, κάναμε κατάχρηση».
Σήμερα, κατά τον ίδιο, «δεν μας εκπλήσσει ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα, δυστυχώς … η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει, δεν χρειάζεται να το συζητάμε αυτό καν … είναι συνδυασμός της αύξησης ενός στελέχους και της μείωσης του προηγούμενου επικρατούντος στελέχους. Παρατηρούμε ότι η βρετανική μετάλλαξη, που μας ταλαιπωρούσε τους προηγούμενους μήνες, είναι σε καθοδική τάση, έχει μάλιστα σχεδόν εξαφανιστεί. Γι’ αυτό λέω ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει».
Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο ήταν η επισήμανσή του ότι «η εικόνα από τα εργαστηριακά στοιχεία στην Κρήτη είναι ότι όταν εισέλθει η μετάλλαξη Δέλτα σε έναν πληθυσμό, παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων, γιατί ο πληθυσμός δεν είναι προετοιμασμένος, δεν ξέρει τι να κάνει ακριβώς. Την είδαμε στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, σε άλλες μικρότερες περιοχές. Δεν την έχουμε δει ακόμα στην Αττική. Όταν την δούμε, θα μας εκπλήξουν τα νούμερα. Ήδη υπάρχει στην Αττική, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει την μεγάλη αύξηση», επανέλαβε ο ίδιος.